A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Észak-Budapesten belüli és a városi kapcsolatok áttekintése, valamint a rendelkezésre álló forgalmi adatok alapján azt javasolja, hogy a 109-es busz a jövőben ne közlekedjen, a szerepét a 9-es autóbusz, a 17-es, a 19-es és a 41-es villamos, valamint a H5-ös HÉV vegye át – olvasható a BKK oldalán

109-es busz
Fotó: BKK

A 109-es autóbuszjárat 2016 januárjában a budai fonódó villamoshálózat átadásával együtt indult, jelenleg Óbudától a Batthyány térig közlekedik. 

Az elmúlt években a 79-es troli útvonalát a BKK több alkalommal is meghosszabbította, kihasználva az új trolik felsővezeték nélküli, úgynevezett önjáró üzemmódját. A trolibusz 2013-tól a Dráva utcáig, majd 2020-tól – az M3-as metró felújításához kapcsolódóan 79M jelzéssel – a Dagály utcai lakótelepig közlekedik. A 15-ös busz 2014-től a Vizafogó és a Marina Part térségét érintve a Gyöngyösi utca metróállomásig közlekedik és a korábbi, rövidebb útvonalán 115-ös jelzéssel is közlekednek autóbuszok a Göncz Árpád városközpontig. 

A BKK szerint 

a 109-es autóbusz a HÉV-vel, a budai fonódó villamosjáratokkal és a 9-es buszjárattal párhuzamosan közlekedik, a kihasználtsága pedig egyre alacsonyabb.