Az unióból beszerzett prémiumkategóriás mobilokkal üzletelő bűnszervezetre csaptak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói. A több mint harminc helyszínt érintő akcióban tíz főt vettek őrizetbe, akiket azóta letartóztattak – ismertette hétfői közleményében a

Mobile,Phones,Or,Smartphone,On,Protection,Bubble,Foil,As,Background
Mobile phones or smartphone on protection bubble foil as background
telefon, NAV
Többmilliárdos telefonos csalásra csapott le a NAV.
Fotó: Shutterstock

A négyszintű számlázási láncban – körhintacsalással – több mint 3 milliárd forint áfát tüntettek el. A láncértékesítésben részt vevő európai uniós és belföldi partnercégek élére stróman ügyvezetőket ültettek. A termékek beszerzése és értékesítése valójában mind színlelt gazdasági esemény volt, a bűnszervezet vezetőjének kezei közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki.

A NAV nyomozói, bevetési járőrök és IT-egységek, illetve pénzkereső kutya segítségével csaptak le a bűnbandára.

Az okozott kár biztosítására nagy összegű készpénzt, 259 befektetési arany- és ezüstérmét foglaltak le, valamint bankszámlákat, ingatlanokat és gépjárműveket zároltak több mint 4 milliárd forint értékben.

Az egyik helyszínen egy illegálisan tartott lőfegyver is előkerült, ebben az ügyben a rendőrség intézkedett.

A NAV lekapcsolt egy fiktív számlákkal dolgozó céget

Közel másfél millió forint adókülönbözetet állapított meg az adóhivatal egy vállalkozásnál, amely fiktív készpénzes számlákat fogadott be fuvarozásra és targoncabérlésre – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az akció keretében a NAV nyomozói húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Közülük tíz főt őrizetbe is vettek a hatóságok, az illetékes bíróság pedig elrendelte a letartóztatásukat. Amennyiben a bűnösségük bebizonyosodik, húsz évre is rács mögé kerülhetnek.