Többezres tömeg gyűlt össze Georgia fővárosában, Tbilisziben, hogy tiltakozzon egy törvénytervezet ellen, amely sokak szerint korlátozza a sajtószabadságot és elnyomja a civil szférát. A tüntetők a rendőrséggel is összecsaptak.

ZURABISVILI, Szalome
Fotó: Zurab Tsertsvadze / MTI / AP

A rohamrendőrök vízágyúval és könnygázzal oszlatták a tömeget a parlement épülete előtt. A tüntetők között sokan az és a georgiai zászlót lengették. A kormány tájékoztatása szerint 50 rendőr megsebesült az összecsapásokban, és sok rendőri felszerelés megrongálódott. A hatóságok 66 embert vette őrizetbe, köztük az egyik georgiai ellenzéki vezetőt, Zurab Japaridzset – írta meg a BBC. A hírek szerint a politikust a rendőrök megverték.

A törvényjavaslat szerint 

azoknak a médiavállalatoknak és civil szervezeteknek, amelyeknek a finanszírozása több mint 20 százalékban külföldről származik, „külföldi ügynöknek” kell nyilvánítaniuk magukat, különben pénzbírsággal sújtják őket. 

Az ellenzék szerint a tervezet egy orosz típusú törvényt rejt, amely egy autoriter rendszert alapozna meg, és rontaná az ország esélyeit az európai uniós csatlakozásnál. A tüntetések folytatódnak.

Tbiliszi, 2023. március 8.Rohamrendőrök felé megy egy georgiai zászlót viselő tüntető a külföldi ügynökökről szóló törvény elleni tiltakozáson Tbilisziben 2023. március 7-én, miután a parlament első olvasatban elfogadta a jogszabályt. A kormányzó Georgiai Álom párt által támogatott törvény előírja, hogy a működési költsége több mint egyötötdét külföldi forrásból biztosító szervezet „külföldi ügynökként” regisztráltassa magát az igazságügyi minisztériumban, ellenkező esetben súlyos bírsággal sújtják. Szalome Zurabisvili államfő közölte, hogy támogatja a tüntetőket.MTI/AP/Zurab Tsertsvadze, Szalome
Fotó: Zurab Tsertsvadze / MTI / AP

Az órákig tartó demonstrációk alatt a rendőrség hangszórókon keresztül szólította fel a tömeget a távozásra, majd megkezdődött az oszlatás.

A georgiai törvénytervezetet számos külföldi ország is bírálta. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője szerint a tervezet hatalmas visszalépés lenne Georgia számára. Ned Price szerint 

egy ilyen törvény sértené a demokráciát és a jogállamiságot.

Az Európai Unió jelenleg vizsgálja Georgia tagjelölt státusz iránti kérelmét. Josep Borrell, az unió külpolitikai főképviselője jelezte, hogy a törvény egyértelműen ellentétes az EU értékeivel.

Oroszország 2012-ben fogadott el hasonló ügynöktörvényt, amelyet az évek alatt a közélet szinte minden pontjára kiterjesztett.

A törvény orosz mintájú, ez teljesen egyértelmű. Georgia nem akar a volt Szovjetunió része lenne, hanem az Európai Unióhoz akar csatlakozni 

– nyilatkozták ellenzéki politikusok a Reutersnek.