Közélet

Orbán Viktor: sosem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a kezünkből

„Látjuk, ahogy fellázad, amikor idegenek akarják megmondani a magyaroknak hogyan éljenek. Látjuk, ahogy odakanyarítja a 12 pont elé, hogy legyen béke” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Petőfi Sándorról Kiskőrösön a költő szülőházánál elmondott ünnpi beszédében. A kormányfő szerint Petőfi egy szabad Magyarország szabad és boldog polgára akart lenni, aki szívesebben élt volna egy kivívott szabadságban, mintsem meghalt volna. Hangsúlyozta: sosem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a kezünkből.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond március 15-e alkalmából Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál. 

Kiskőrös, 2023. március 15.Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőháza előtt 2023. március 15-én.
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

 

15:46

„Látjuk, hogy odakanyarítja a 12 pont elé, hogy legyen béke”

15:43

Petőfi is szívesebben élt volna egy kivívott szabadságban, mintsem meghalt volna

15:39

Nehéz ember volt Petőfi, akit mindenki a szívébe zárt

15:33

Mi magyarok költőien élünk ezen a földön, ahol nagyon is prózaian zajlik az élet

Ha két magyar találkozik, rögtön több véleményen vannak, ritka alkalom, hogy Petőfiben mégis egyetértünk, miközben a magyar irodalomban sorjáznak a nagyszerű írók és költők. 

Mi magyarok költőien élünk ezen a földön, ahol nagyon is prózaian zajlik az élet

– mondta a kormányfő. Amikor meg kell nevezni valakit, amit meg kell nevezni, amit magyar sorsnak tartunk, akkor Petőfi Sándort nevezzük meg. Talán azért meg a szabadságnak világnyelve van, de van francia, lengyel nyelvjárása. „Így lettünk magyarok a szabad világ részévé, talán megbocsátható részrehajlás, hogy a szabadság magyar legsikeresebb nyelvét, Petőfi nyelvét mind az öt földrészen értik.”

15:30

Dicsőség a Petrovics családnak

A kormányfő szerint ez egy születésnap, mint amikor a család összegyűl. Szerinte így él a magyar szabadság születésének napja, ezért mondjuk el minden évben annak az esős szerdai napnak a történetét, amikor a márciusi ifjak elindultak. 

Innen, Kiskőrösről indult el mindez

– fogalmazott, szerinte hajlamosak vagyunk megfeledkezni a nemzeti hőseink szüleiről. Petrovicsnak sikerült megharcolnia, ám fiai hányattatott sorsúak voltak, Istvánt kényszermunkára ítélték. „Dicsőség a Petrovics családnak” – fogalmazott a kormányfő.

15:26

„Vasutat épít, kőhidat húz, gőzhajókat indít el, otthont teremt a magyar kultúrának”

25 évvel a himnusz után, 1848-ban Magyarország már nem ugyanaz az ország, egy fejét felemelő nemzet, amely önbizalommal tekint szét az európai népek között. Vasutat épít, kőhidat húz, gőzhajókat indít el, otthont teremt a magyar kultúrának,

szép jövő előtt álló, csinosodó ország, ekkora jövőt megtenni igazi magyar virtus

– mondta a kormányfő, hozzátéve, mindig kell lennie egy hivatásnak, amely a hétköznapok felett áll, és magasabb értelmet ad az életünknek. Azóta is azt kérdezzük, mi is az a világraszóló küldetés, amelyért érdemes volt felegyenesedni. „A várva várt, keresett szót, az irányt kijelölő mozdulatot Petőfi adta meg a hazának, a szó egyértelmű, a hang tiszta, a mozdulat magával ragadó volt: talpra magyar, éljen a független és magyar szabadság.”

Dicsőség a márciusi ifjaknak.

 

15:21

Petőfi élete a magyar sors

Ha egy idegen rátekint a 200 éve született Petőfi Sándor életére, aligha hiszi el, amit lát – kezdte a beszédét Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő hozzátette: születésekor a költő olyan gyenge volt, hogy spirituszban fürdették, de lett belőle vándorszínész, majd az ország ünnepelt költője. 

Nemzetközi forradalmat robbant ki, amely elhozza az országának a szabadságot

– fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint beteljesedett rajta saját kívánsága, nem ágyban, párnák közt, hanem a szabadság harcmezején éri a halál. Egy 26 éves röppálya a magyar égbolton, egy villanás, amelyet saját nemzete lélegzet-visszafojtva csodál. Egy külföldi azt mondaná, rejtély, egy amerikai filmrendező, hogy Petőfi-rejtély, de mi magyarok semmiféle rejtélyt nem látunk, magyar sors az övé – tette hozzá. 

Orbán Viktor március 15 Kiskőrös
Kapcsolódó cikkek