BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar médiatanács lebuktatta a Disney-t: fél tucat filmnél sértették meg a gyerekek jogait

Az Alien 4.: Feltámad a Halál, a Hitman: A bérgyilkos, a Húsevő és a Ragadozó 2. című filmeket is 18 éven aluliaknak ajánlották.

Hét olyan filmet is azonosított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Disney+ streamingszolgáltató kínálatában, amelynek korhatár-besorolása nem felelt meg a kiskorúak védelmével kapcsolatos hazai szabályozásnak – írta közleményben a szervezet.

Popular Streaming Services Photo Illustrations
Fotó: NurPhoto

De nem csak ez volt a probléma, ugyanis a filmek helytelen besorolásán túl a korhatárjelölés sem volt megfelelően feltüntetve a műsorkínálatot tartalmazó felületen. A testület ezért a holland társhatósághoz fordult, hogy járjon el az illetékességébe tartozó szolgáltatóval szemben.

A Disney melyik filmje jogsértő?

A Médiatanács a magyarországi Disney+ streamingszolgáltató kínálatában elérhető filmek vizsgálata során tárt fel jogsértést a kiskorúak védelmét szolgáló rendelkezésekkel kapcsolatban. A hét filmből hatot, 

  • a 28 héttel később, 
  • az Aki bújt, 
  • az Alien 4.: Feltámad a Halál, 
  • a Hitman: A bérgyilkos, 
  • a Húsevő 
  • és a Ragadozó 2. 

című műsorszámokat a Disney+ szolgáltatója „16+” megjelöléssel tette elérhetővé. Ha a szolgáltató magyar joghatóság alá tartozna, a felsorolt filmek 18 éven aluliak számára nem ajánlottnak, azaz V. korhatári kategóriába tartozónak minősülnének. Szintén helytelen, „12+” besorolással szerepelt a Sebezhetetlen című film, miközben a hazai szabályozás értelmében „tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott”, IV. kategóriába sorolandó. További problémákat vetett fel, hogy a hatályos magyar szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak a szolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületen a korhatári minősítést jól láható módon fel kell tüntetniük, azonban ez a Disney+ felhasználói felületén nem teljesült.

Mivel a magyar Disney+ szolgáltatója Hollandiában bejegyzett társaság,

a Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti a holland társhatóságot (Commissariaat voor de Media – CVDM), és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

A hollandok már egyszer igazat adtak a magyaroknak

Az NMHH arról is beszámolt, hogy a holland médiahatóság tájékoztatta őket egy korábbi eset kapcsán. A magyar hatóság még az év elején továbbított észrevételeket a Viasat 2 csatornán január 3-án délelőtt sugárzott Szexvideó, illetve a Viasat 3 műsorán január 22-én kora délután sugárzott Boldog kempingezők című műsorok kapcsán. A CVDM válaszában jelezte, hogy a magyar hatóság megállapításai alapján – amelyek szerint a filmek közzététele nem felelt meg a magyar szabályoknak – megvizsgálta a műsorszámokat és megállapította, hogy 

egyik film sem lett volna közreadható 20 óra előtt.

A szolgáltató ezzel mindkét műsorszám esetében megsértette a közreadási idősávok betartását. A társhatóság megrovásban részesítette a Viasatot.

Elkezdődött a leépítési hullám a Disney-nél

A Walt Disney februárban hirdetett hétezer fős leépítést és 5,5 milliárd dolláros költségcsökkentési programot, a cél, hogy nyereségessé tegye a Disney+ streamszolgáltatóját.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.