A Walt Disney hétfőn megkezdte az év elején bejelentett 7000 fős elbocsátást – derült ki abból a levélből, amelyet Bob Iger vezérigazgató küldött a Disney alkalmazottainak. A vállalat több nagy részlege is érintett az elbocsátási hullámban – írja a Reuters. Az ESPN amerikai sportcsatornát nem érinti az e heti leépítési hullám.

PHILADELPHIA, PENNSYLVANIA - NOVEMBER 24: Disney's Minnie Mouse and Mickey Mouse are seen during the 103rd 6abc Dunkin' Donuts Thanksgiving Day Parade on November 24, 2022 in Philadelphia, Pennsylvania.
Fotó: Gilbert Carrasquillo / Getty Images

A streamingszolgáltatók milliárdokat buktak azon, amikor elindították a Netflix versenytársait. A költségek visszafogására 2022 elején került sor, amikor a Netflix – tíz év óta először – veszített az előfizetői számából, és a Wall Street a nyereségességre helyezte a hangsúlyt az előfizetők számának növekedésével szemben.

A Disney a következő négy napban értesíti a létszámcsökkentés által érintett alkalmazottak első csoportját – jelentette be a vezérigazgató. A második, nagyobb létszámleépítési kör áprilisban lesz, amikor ismét több ezer főt küldhetnek el, az utolsó elbocsátási hullámra pedig még a nyár kezdete előtt sor kerül. 

A Walt Disney februárban hirdetett hétezer fős leépítést és 5,5 milliárd dolláros költségcsökkentési programot annak érdekében, hogy nyereségessé tegye a Disney+ streamszolgáltatóját.

Az elbocsátásokkal kapcsolatos részleteket a vállalat szigorúan titkolta, bár bennfentesek arra számítottak, hogy a leépítésekre a Disney április 3-i éves részvényesi közgyűlése előtt kerül sor. 

Sokan azt várták, hogy a megszorítások leginkább a Disney média- és szórakoztatóipari részlegét fogják érinteni, amelyet a vállalati átszervezés során megszüntettek. 

Nagyon sajnáljuk, hogy sok kollégánktól és barátunktól kell elbúcsúznunk

– írta Iger.

A Disney februárban emlékeztetőt küldött a vidámparkok dolgozóinak is, amelyben arra figyelmeztetett, hogy a nyereséges részlegben megszorítások várhatók. Az orlandói Disney Worldben dolgozó személyzetet képviselő két szakszervezet tisztviselői azonban azt mondták, hogy a vendégekkel kapcsolatos szolgáltatásokat várhatóan nem érintik az elbocsátások.