Folytatódik az átszervezés, május 1-jétől államtitkár áll a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) élén, és már ki is nevezték – ezt szombaton közleményben jelentette be a Honvédelmi Minisztérium.

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf Budapest, 2022. december 9.Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a minisztérium és a Dynamit Nobel Defence közötti vegyesvállalati szerződés aláírásán 2022. december 9-én.MTI/Balogh Zoltán Budapest, 2022. december 9.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a minisztérium és a Dynamit Nobel Defence közötti vegyesvállalati szerződés aláírásán 2022. december 9-én.
MTI/Balogh Zoltán
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter     Fotó: MTI Fotószerkesztőség / Balogh Zoltán

A szervezeti átalakítást az teszi szükségességé, hogy a KNBSZ-nek megfelelő súlya legyen a magyar kiber- és fizikai biztonság megvédésére tett erőfeszítésekben, amelyek szerepe erősen felértékelődött a háború miatt, és amelyekben a szolgálatnak alapvető szerepe van. A KNBSZ fő célkitűzéseit szolgálja és segíti a politikai, valamint katonai döntéshozatalt, a nemzeti érdekérvényesítést, illetve a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség törvényes működésének a biztosítását.

A KNBSZ 2012. január 1-jén jött létre, a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatal és a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatal összevonásával. Honlapja szerint „a katonai hírszerzés és elhárítás egységes működésének célja a Magyarország biztonsága ellen irányuló törekvések felfedése és akadályozása, a politikai és katonai döntéshozatal, valamint a nemzeti érdekérvényesítő képesség támogatása. A szolgálat egyik legfontosabb feladata a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség törvényes működésének biztosítása, a nemzetközi katonai műveletekben szolgáló magyar katonák hírszerző támogatása és biztonsági védelme”.

A tárca megnevezte a szolgálat új irányítójának személyét is: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter felterjesztése alapján, Orbán Viktor javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök Barthel-Rúzsa Zsoltot nevezte ki államtitkárnak erre a feladatra, aki a közlemény szerint évtizedes politikai elemzői és tanácsadói tapasztalattal büszkélkedhet.

Napokon belül ez a második nagy súlyú, a honvédelmet érintő személyi döntés: a Honvéd Vezérkar élén is változás történt.

Felmentették beosztásából a Honvéd Vezérkar főnökét, már meg is van az utódja

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség brüsszeli és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetője válthatja a tisztségben.