Az Egyesült Államok hétmillió dolláros (2,3 milliárd forint) vérdíjat tűzött ki a libanoni Hezbollah radikális síita mozgalom egyik vezetőjére a bejrúti amerikai nagykövetség ellen negyven éve elkövetett merénylettel összefüggésben – közölte kedden a washingtoni külügyminisztérium.

Lebanon, Beirut, 2022-05-15. In a street of Dahieh (Dahye), a Shiite Muslim suburb, a man holds up a large Hezbollah flag. Located in the south of the capital, this neighborhood of the Baabda district is very much in favor of the Amal and Hezbollah parties. Today the Lebanese went to the polls for the first time since the protest movement of 2019. Karine Pierre / Hans Lucas Agency.Liban, Beyrouth, 2022-05-15. Dans une rue du quartier de Dahieh (Dahye), banlieue musulmane chiite, un homme brandit un grand drapeau du Hezbollah. Situe au sud de la capitale, ce quartier du district de Baabda est tres largement acquis a la cause des parties Amal et Hezbollah. Aujourd’hui, les Libanais se sont rendus aux urnes pour la premiere fois depuis le mouvement de protestation de 2019. Karine Pierre / Agence Hans Lucas.
Fotó: Karine Pierre/AFP

A pénzt Ibrahim Akil elfogásához, illetve elítéléséhez vezető információkért fizetik ki. 

Az 1983 áprilisában elkövetett terrortámadásban 63 ember vesztette életét az Egyesült Államok bejrúti nagykövetségén. 

Ugyanazon év októberében 241-en vesztették életüket Libanonban, az amerikai tengerészgyalogosok kaszárnyája ellen elkövetett merényletben. Mindkét tett elkövetőjeként az Iszlám Dzsihád jelentkezett. Akil akkoriban ennek a szélsőséges szervezetnek volt a vezetője – tette hozzá az amerikai külügyi tárca.

Az Iránnal szoros kapcsolatokat ápoló Hezbollah 1997 óta szerepel az Egyesült Államok külföldi terrorszervezeteket felsoroló listáján, az Iszlám Dzsihád tulajdonképpen egyfajta terrorsejtje.

Az amerikai külügyminisztérium szerint Akil az 1980-as években amerikai és német állampolgárok túszul ejtéséért is felelős volt.

A nap folyamán az amerikai szövetségi ügyészség távollétében vádat emelt a 2019 óta szankciós listán lévő Nazim Ahmad libanoni üzletemberrel és műgyűjtővel szemben a Hezbollah pénzügyi támogatása miatt. A gyanú szerint Ahmad a büntetőintézkedések kikerülésével 440 millió dollár értékben exportált gyémántokat és műtárgyakat.

A 2019-es intézkedés célja az volt, hogy Ahmadot és 11 hozzá köthető vállalkozást elvágjanak az amerikai pénzügyi rendszertől. Azonban az amerikai vádhatóság szerint a férfi elkendőzve saját szerepét az ügyletekben három családtagja és öt másik társa révén továbbra is kereskedett gyémántokkal és műalkotásokkal. Egyik feltételezett társát, Sundar Nagarajant kedden fogták el Nagy-Britanniában. Ahmad azonban továbbra is szökésben van.

Az Egyesült Királyságban kedden befagyasztották a terrorizmus támogatásával vádolt Ahmad ott lévő vagyonát, és megtiltották, hogy bárki üzleteljen vele vagy bármely, általa ellenőrzött céggel. Az üzletembernek hatalmas műgyűjteménye van Nagy-Britanniában, számos művésszel, galériával és aukciósházzal tart kapcsolatot, és több gyémántkereskedelmi céget birtokol.

 

Borítókép forrása: Fadel Itani/AFP