Közélet

Egyre több hidegháborús fegyverre támaszkodik az orosz hadsereg

A hadtörténeti múzeumba zarándokolnak felszerelésükért az orosz katonák.

A Stratégiai és Nemzetközi Tudományok Központjának (CSIS) szakértői szerint Oroszország katonai felszerelése visszafelé halad az időben a súlyos harctéri veszteségeik miatt, ugyanis a hadsereg egyre inkább a hidegháború elejéről megmaradt készleteihez fordul utánpótlásért – írta az Insider.

Moscow,Region,,Russia,-,August,25,,2020:,Soviet,Tank,T-55mv. MOSCOW REGION, RUSSIA - AUGUST 25, 2020: Soviet tank T-55MV. The world's first mass-produced tank capable of conducting combat operations in the conditions of the use of nuclear weapons. Patriot Park
A T–55-ös harckocsi a hidegháború veteránja, és már inkább a múzeumban van a helye, mint a harcmezőn.
Fotó: Karasev Viktor

„Az orosz haderő T–80-as és T-90-es harckocsikkal kezdte a háborút, az első pár hónapban ezek uralták a harcmezőt. Azóta viszont az újabb modellek eltűntek, és megjelentek a T–72-esek, nemrég pedig azt láthattuk, hogy a felújított T–55-ös tankok lettek a hadsereg igáslovai” – nyilatkozták a CSIS szakértői egy keddi sajtótájékoztatón. 

Hasonló trendek tapasztalhatóak a tüzérségi eszközöknél, a kézifegyvereknél és a katonák felszerelésénél. Az oroszok kénytelenek régebbi generációs eszközökre támaszkodni, mivel nem tudják pótolni a harctéri veszteségeiket.

Több megfigyelőcsoport is arról számolt be, hogy az ukrajnai háborúhoz T–55-ös harckocsikat hoztak ki a raktárakból, amelyeket a Szovjetunió 1948-ban, nem sokkal a második világháború befejezése után kezdett gyártani.

A nyugati szankciók az orosz hadiiparra is súlyos csapást mértek, miután elvágták a hozzáférésüket az olyan technológiákhoz, amelyek a modern hadieszközökhöz elengedhetetlenek. A tankokhoz használt optikai rendszereket Franciaországból importálták, ezek nélkül a jármű legénysége nem tud tájékozódni.

Azonban a CSIS szerint az, hogy Oroszországnak nehézségei vannak az új fegyverek előállításával és karbantartásával, nem jelenti azt, hogy nincs mivel harcolniuk.

A hidegháború során a Szovjetunió hatalmas mennyiségű fegyvert halmozott fel, a kézi lőfegyverektől kezdve a rakétavetőkön át a nehéz harckocsikig. Ezek a raktárak olyan méretűek, hogy még a 90-es évek zűrzavara és több évtizednyi korrupció után is jelentős mennyiségű felszerelés található bennük.

Oroszország havonta körülbelül 150 harckocsit veszít Ukrajnában az Oryx nyílt forráskódú hírszerző platform elemzése szerint, amely úgy becsüli, hogy a hadsereg 2022 februárja és 2023 februárja között 1779 tankot veszített el. Ez azt eredményezte, hogy a modern felszerelések pótlása érdekében a régebbi készletekhez kell fordulniuk.

Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a kisebb méretű ukrán hadsereg ilyen sokáig ki tudott tartani az oroszok ellen – a nyugati fegyverek folyamatos ellátása és a magasabb kiképzés egyensúlyba hozta az ellenfeleket.

 

 

orosz-ukrán háború orosz hadsereg hadiipar nyugati szankciók hidegháború
Kapcsolódó cikkek