Újabb, nagyszabású rakétatámadásokra készülhet Ukrajna ellen Oroszország egy katonai elemző szerint. Alekszander Kovalenko az ukrán Unian című lap szerint arról beszélt, hogy az oroszok számottevő mennyiségű rakétát és lőszert kezdtek el felhalmozni, hogy a következő hónapokban bevethessék őket. 

Harkiv, 2023. február 17.Az ukrán biztonsági erők tagjai elszállítanak egy  SZ–300 típusú orosz rakétát a kelet-ukrajnai Harkivban 2023. február 17-én. Egy nappal korábban az orosz haderő 36 rakétát lőtt ki ukrán területekre, ebből 16-ot semmisített meg az ukrán  Harkiv, 2023. február 17.
Az ukrán biztonsági erők tagjai elszállítanak egy  SZ–300 típusú orosz rakétát a kelet-ukrajnai Harkivban 2023. február 17-én. Egy nappal korábban az orosz haderő 36 rakétát lőtt ki ukrán területekre, ebből 16-ot semmisített meg az ukrán légvédelem.
MTI/AP/Vadim Ghirdalégvédelem.MTI/AP/Vadim Ghirda
Fotó: Vadim Ghirda / MTI

Kovalenko szerint tavaly kiderült, hogy az ukrán vasúthálózatot nem érdemes támadni, hiszen a síneket könnyen meg lehet javítani, a rakéták pedig jóval drágábbak annál, hogy feleslegesen ellőjék őket.

A szakértő szerint sokkal valószínűbb az, hogy amint bejön a meleg, főleg majd a nyári hónapokban, az ukrán vízhálózatot lőhetik majd,

megbénítva ezzel az ország vízellátását. 

Orosz–ukrán háború: aki nem menekült el, légiriadók között focizik

A legjobb ukrán focicsapatok külföldre kényszerültek, sokan pedig Magyarországra menekültek, hogy folytathassák sportpályafutásukat. Mi történt az ukrán sporttal a háború kitörése óta eltelt egy évben?

Kovalenko szerint az oroszok az átlagosnál is több rakétát vethetnek majd be, mert az utóbbi időben sikeresen tudtak tartalékolni, annak ellenére is, hogy nem álltak le a távolsági támadásokkal. 

Az ukrán energiahálózatot ért rakétatámadások során az atomerőművekből érkező energia 44 százaléka, a hőerőművekből érkezőnek pedig kétharmada esett ki.