Közélet

Atomtöltetek kilövésére alkalmas hadiflottát állít fel Oroszország

Tavaly jelentősen emelkedett a bevethető atomtöltetek száma, főként Oroszország és Kína révén.

Oroszország azt tervezi, hogy 2024 végére vagy 2025 első felére különleges célú tengeralattjárókból álló részleget hoz létre, amely Poszeidón nukleáris torpedókat szállít az ország csendes-óceáni flottájának részeként – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség. 

Russian Navy Day military parade in St Petersburg
Fotó: NurPhoto

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy a Poszeidón egy atom-tengeralattjáróról indítható nukleáris torpedó-drón hibrid, amely 

egy víz alatti robbantással radioaktív szökőárt hoz létre, így képes flottákat, kikötőket vagy part menti városokat eltörölni.

A The Guardian cikke szerint Oroszország januárban közölte, hogy elkészítette az első Poszeidón torpedókészletet, négy évvel azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette az alapvetően új típusú stratégiai nukleáris fegyvert, megerősítve, hogy saját atomenergia-ellátásuk lesz.

Március végén Oroszország közölte, hogy a Poszeidón torpedókat szállító tengeralattjárók part menti infrastruktúrája elkészül a Kamcsatka-félszigeten, ahol az orosz csendes-óceáni flotta ballisztikus nukleáris rakéták tengeralattjáró-bázisa található.

 

Megszületett a döntés a különleges célú nukleáris tengeralattjárók hadosztályának létrehozásáról Kamcsatkában 

 

– idézte a TASZSZ egy névtelen védelmi forrást, aki szerint 2024 decemberben vagy 2025 első felében ez meg is valósulhat.

Világszerte jelentősen emelkedett 2022-ben a bevethető atomtöltetek száma, főként Oroszország és Kína révén. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés alapján 2023 elején a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyvert fenntartó állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami együttesen több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg.

 

Poszeidón orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek