Egy holland légibázison tárolt amerikai atombomba megsérülhetett egy nemrégiben történt balesetben – közölte hétfőn az Amerikai Tudósok Szövetsége (FAS) a brit The Guardian szerint.

OAK RIDGE, TENNESSEE, MONDAY, JULY 21, 2014 - The forward section of the B61 nuclear bomb on display as a museum piece at the Y-12 National Security Complex.
Fotó: Getty Images

A FAS erre a következtetésre egy olyan fénykép alapján jutott, amelyen egy B61-es bomba sérüléseit vizsgálják amerikai katonák, köztük két tűzszerész és egy civil. 

Úgy tűnik, hogy a bomba hátsó része egy ütődés következtében kicsavarodott, és hiányzik az egyik farokszárnya is, egy jól látható lyukat pedig rózsaszín ragasztószalaggal fedtek le rajta.

A tudóscsoport szerint a képet az új-mexikói Los Alamos Nemzeti Laboratóriumhoz 2022-ben diákmunkára jelentkezők számára készített bemutató anyaghoz csatolták, és az valószínűleg a hollandiai Volkel légi támaszponton készült. 

Hangsúlyozni kell, hogy nincs hivatalos megerősítés arra vonatkozóan, hogy a kép valóban a Volkel bázison készült, illetve hogy a sérült B61-es valódi fegyver, és nem gyakorlóbomba, vagy hogy a sérülés baleset eredménye és nem szimuláció

– írta Hans Kristensen, a FAS nukleáris információs projektjének igazgatója.

Ha a fotó valóban egy B61-es bombát ábrázol, akkor ez lenne az első dokumentált eset, amikor egy európai légibázison a közelmúltban baleset történt egy nukleáris fegyverrel

– tette hozzá.

A nukleáris fegyverek bármilyen sérülését általában szigorúan titokban tartják. Az amerikai légierő európai szóvivője nem is kívánta kommentálni a fényképet, de kifejtette:

Az Egyesült Államok a legmagasabb szintű normákat tartja fenn a stratégiai arzenált támogató személyzet és felszerelés tekintetében, amely magában foglalja a kiképzést, karbantartást és biztonsági tevékenységeket, hogy megvédje Amerika kritikus képességeit.

„A ránk vonatkozó szabályok alapján egyébként nem tudjuk sem megerősíteni, sem cáfolni a nukleáris fegyverek jelenlétét vagy hiányát semmilyen általános vagy konkrét helyszínen, beleértve a konkrét gyakorlatokat és műveleteket is” – jegyezte még meg a szóvivő.

A sign greets vistors as they arrive on the Los Alamos National Laboratory campus June 14, 1999. The Los Alamos lab, located with the town of Los Alamos approximately 35 miles northwest of Santa Fe, occupies 43 square miles of land in Northern New Mexico. Owned by the Department of Energy, Los Alamos has been managed by the University of California since 1943, when the Laboratory was born as part of the Manhattan Project to create the first atomic weapons during World War II. Allegations of espionage, from within Los Alamos National Laboratory, hit the headlines in March 1999 when scientist Wen Ho Lee was fired from the lab in New Mexico amid suspicions he passed classified information to China. He has not been charged with any crime, and through his lawyer he has denied providing nuclear secrets to China or anyone else. China has also denied spying or stealing U.S. nuclear secrets.
Fotó: Shutterstock

A Los Alamos Nemzeti Laboratórium e-mailben küldött válaszában pedig ezt írta: 

Erről a képről nem áll rendelkezésre további információ.

A B61-es bombából száz darabot Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Olaszországban és Törökországban tárolnak.

A bombák amerikai tulajdonban vannak, ám hat másik NATO-szövetséges ország – az öt befogadó ország és Görögország – légi személyzetét kiképezték, hogy a bombákat adott esetben képesek legyenek repülőgépekre helyezni és repülni velük. Ellenségeskedés esetén az Egyesült Államok, a nukleáris tervezőcsoportja és bizonyos esetekben az Egyesült Királyság miniszterelnöke beleegyezésére lenne szükség ahhoz, hogy a fegyvereket a szövetségesek repülőgépeire helyezzék.

Ezeket a műveleteket minden évben gyakorolják a NATO Steadfast Noon gyakorlatán, amelyet legutóbb novemberben tartottak meg. 

Oroszország Ukrajna elleni inváziója óta Lengyelország is kérte, hogy részese lehessen a megállapodásnak.

Több mint 135 ezer hirosimainak megfelelő atombomba van már a világon

A nukleáris fegyverek száma nagyot emelkedett egy év alatt világszerte.