Világszerte jelentősen emelkedett 2022-ben a bevethető atomtöltetek száma, főként Oroszország és Kína révén – jelentette be szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés alapján 2023 elején a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyvert fenntartó állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami együttesen több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg.

Moscow Puts Military Hardware On Show During Parade Rehearsal
atombomba
Több mint 135 ezer hirosimainak megfelelő atombomba van a világon.
Fotó: Dmitry Korotayev / Epsilon / Getty Images

A számokat a norvég szervezet röviddel azt követően tette közzé, hogy Moszkva bejelentette: taktikai atomfegyvereket telepít az Ukrajnával szomszédos Fehéroroszországba.

A világ atomarzenáljának növekedéséhez tavaly 136 új atomtöltettel Oroszország (amely 5889 atomtöltetével a világ legnagyobb készletét tudhatja magáénak), valamint Kína, India, Észak-Korea és Pakisztán járult hozzá.

Ez a növekedés aggasztó, és folytatja a 2017-ben elkezdődött tendenciát

– emelte ki a jelentésért felelős egyik vezető, Grethe Lauglo Ostern.

A teljes atomfegyverkészlet viszont – beleértve a szolgálatból kivontakat is – továbbra is csökkentő tendenciát mutat. A számuk egy év alatt 12 705-ről 12 512-re csökkent az Oroszországban és az Egyesült Államokban megsemmisített régi atomtölteteknek köszönhetően.

Észak-Korea növelni akarja nukleáris arzenálját és atomfegyverei számát

Kim Dzsongun ambiciózus terveket szövöget. A diktátor még jobban felfegyverezné Észak-Korea hadseregét.