Az a magyar tapasztalat, hogy ha megvan a politikai akarat, meg lehet védeni az európai határokat, Magyarország pedig akarja, hogy ez a józan megközelítés erősödjön az Európai Unióban – jelentette ki szerdán Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője Brüsszelben.

Fotó: AFP

Hidvéghi hangsúlyozta: világossá kell tenni, hogy a határok illegális átlépése nem elfogadható. Nem fogadható el, hogy egyesek a törvényeket megsértve lépnek be Európa területére, és nem lehet megengedni azt sem, hogy embercsempészek döntsenek arról, kiből válhat európai lakos, majd pedig állampolgár. El kell választani a menekültek és a gazdasági bevándorlók kérdését. Az, hogy mely uniós ország fogad gazdasági migránst, tagállami hatáskörbe tartozik. Nem lehet Brüsszelből diktált rendelkezés.

Magyarország álláspontja határozott és egyértelmű: nem kérünk az erőltetett migrációból, és nem fogjuk elfogadni azokat a brüsszeli törekvéseket, melyek nagy számban más népességet akarnak ránk kényszeríteni

– fogalmazott az EP-képviselő.

Azzal összefüggésben, hogy az Európai Parlament múlt héten elfogadta az uniós migrációs és menekültügyi paktummal kapcsolatos álláspontját, Hidvéghi szerint a szöveg egy „alapvetően elhibázott irányvonalat erőltet”. Olyan megoldásokat tartalmaz, köztük az illegális határátlépés elfogadását, a migránsok tagállamok közötti kvótaalapú elosztását, amelyekről az elmúlt években már kiderült, hogy nem működnek, és veszélyt jelentenek Európára. Nem szerepel benne, hogy a határokat meg lehet és meg is kell védeni, ahogy az sem, hogy aki törvénysértő módon érkezik Európába, azt vissza fogják küldeni származási országába. A jelenlegi javaslat erősíti az embercsempészetet, és nem oldja meg a migrációs útvonalak rejtette veszélyeket sem.

Hidvéghi szerint konzervatív és jobboldali képviselői migrációval foglalkozó munkacsoportot hoztak létre, mivel azt gondolják, hogy a migráció kérdése Európa egyik legnagyobb kihívása. Fontosnak tartják, hogy a tagállamok kiálljanak a jogszerűség mellett, és az elhibázott EP-javaslatokat ne kövessék.

A munkacsoport megalakítása után, az Európai Parlamentben tartott sajtótájékoztatón Hidvéghi Balázs hangsúlyozta: a határok fizikai védelme, köztük a határkerítések az európai szolidaritás részét képezik, ezért ahhoz az forrásaiból kell finanszírozást biztosítani.