Lelőtték a Szakértők Tanácsa nevű politikai testület egyik tagját Iránban szerdán. Az ország északi részén lévő Mázenderán tartományban történt gyilkosság gyanúsítottját őrizetbe vették – közölte az iráni IRNA állami hírügynökség.

Flag of Iran on dark blue background
Flag of Iran on dark blue background. 3D render
Fotó: Shutterstock

A Teherántól 230 kilométerre északra található  Babolszár városában lőtték le Abbasz Ali Szolejmánit, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. 

A 88 főből álló Szakértők Tanácsa jelöli ki Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjét, akit elvileg le is válthat az ország alkotmánya szerint.

A merényletnek áldozatul eső 75 éves Szolejmáni korábban a zömében szunnita muszlimok lakta délkelet-iráni Szisztán-Beludzsisztán tartományban egy ideig Irán de facto vezetője, Ali Hamenei ajatollah megbízottjaként működött, s 

ő vezette a politikai jelentőséggel bíró pénteki imákat is a tartomány székhelyén, Záhedánban.

Szisztán-Beludzsisztán Pakisztánnal és Afganisztánnal is határos, és egyike Irán legszegényebb térségeinek, egyben a tavaly szeptemberben kitört és azóta változó intenzitással folytatódó kormányellenes megmozdulássorozat egyik központja.

A tiltakozásokat Mahsza Amini, egy 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt tavaly szeptemberben az erkölcsrendészet letartóztatta, arra hivatkozva, hogy megsértette az ország szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt. Azóta a rezsim több tüntetőt halálra ítélt, és a tiltakozók és a kormányerők összecsapásaiban is többen meghaltak.