Újabb tüntetéseket tartottak több iráni városban, köztük a fővárosban, Teheránban is, a megmozdulások csütörtök este kezdődtek, és a közösségi médiára felkerült videófelvételek tanúsága szerint egész éjjel tartottak. A demonstrációkat két, a hatóságok által az év elején kivégzett tüntető halála után negyven nappal tartották. Az iszlám vallás több tanítása szerint a halott utáni gyász ugyanis negyven napig tart, ennek lejártával pedig ismét közösen szokás megemlékezni az elhunytakról.

Rally To Mark 44th Islamic Revolution Victory Anniversary Iranian people are carrying a giant Iran flag as they walk along Azadi (Freedom) Avenue in the west of Tehran, taking part in a rally to mark the 44th anniversary of the Victory of Iran's 1979 Islamic Revolution on February 11, 2023. (Photo by Morteza Nikoubazl/NurPhoto) (Photo by Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Irán iráni tüntetés zavargás felvonulás
Ismét lángra lobbantak az iráni tüntetések.
Fotó: Morteza Nikoubazl

Mohammed Mehdi Karamit és Szejjid Mohammad Hosszeinit január 8-án akasztották fel, mert a vád szerint megölték a tüntetéseket elfojtó erőszakos karhatami fellépésben fontos szerepet vállaló Baszidzs önkéntes félkatonai alakulat egyik tagját.

Ügyvédjeik szerint a két férfiből erőszakkal csikarták ki a beismerő vallomást.

Tüntetéseket jelentettek Teherán mellett a többi között Iszfahán, Kazvín és Karadzs városából is. Megmozdulásokra került sor a síiták egyik szent városában, a vallási konzervativizmusáról ismert Meshedben is.

Egyes videófelvételeken a tüntetők azt kiabálják:

Meg fogjuk bosszulni mártír testvéreink vérét!

Helyszíni beszámolók szerint a – javarészt fiatal – tüntetők több házfalra a rendszert szidalmazó graffitikat festettek, sok demonstráló nő pedig kendő nélkül vonult az utcára.

Iránban szeptember közepén kezdődött tüntetéshullám, amely a hatóságok szerint az utóbbi hetekben alábbhagyott. A tiltakozásokat Mahsza Amini, egy 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, arra hivatkozva, hogy megsértette az ország szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt.

Teherán zavargásokat emleget, és Irán külföldi ellenségeit, illetve azok ügynökeit teszi felelőssé.

Az iráni tüntetések addig nem érnek véget, amíg meg nem döntik az ország vezetését

Iránban fellobbant a forradalom lángja, és ezt a rezsim nem tudja eloltani – mondta a Nobel-békedíjas iráni jogvédő, Sirín Ebadi. A Londonban élő egykori bíró szerint az iráni vezetés erőszakos, emberéleteket követelő fellépései csak tovább szítják az elégedetlenséget. A jogvédő arra kéri a nemzetközi közösséget, hogy álljanak ki a tüntetők mellett, hogy az iráni nép minél előbb megdönthesse a zsarnok rendszert.