Közélet

Orosz–ukrán háború 405. nap – friss hírek

Bahmut után Odessza lehet az oroszok elsődleges célpontja – írta meg a The Guardian. Az Azovi-tenger keleti partjáról 17 iráni drónt küldtek a kikötőváros ellen, ebből a légvédelem csak 13-at tudott lelőni. A Wagner csoport és az orosz reguláris haderő között egyre nagyobb a feszültség.

Bahmutban még mindig kitart egy maroknyi ukrán katona, de a Wagner zsoldosai méterről méterre szorítják ki őket a területről. A Ria Novosztyi orosz portál újságírói a város elfoglalásának hírére a helyszínre érkeztek, és belekeveredtek a Wagner csoport és az ukrán védők közötti összecsapásba. Erről videófelvételeket is készítettek. 

Fotó: Szergej Sesztak

A TASZSZ orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy Ukrajna nyugati szövetségeseinek hivatalos közlései szerint a Kijevnek ígért tankok kevesebb mint ötödét adták át ténylegesen. Németország és Lengyelország 14-14 Leopard 2-es harckocsit küldött az ukránoknak, illetve Nagy-Britannia 14 Challenger 2-es tankot. 

Az Egyesült Államok, Kanada, Spanyolország, Finnország és Svédország az ígéretek ellenére még egyetlen harckocsit sem szállított le.

Odesszát iráni drónokkal támadta meg Oroszország. A kulcsfontosságú kikötőre 17 katonai drónt eresztettek rá, közülük 13-at tudott lelőni a légvédelem. A kikötőben károk keletkeztek, egy épület kigyulladt.

Donyecki vezető: Bahmut belvárosában folynak a harcok

Az ukránok szerint katonáik nem menekülnek, és tervezett visszavonulást sem hajtanak végre. A városban több ezer civil maradhatott.

Éleződik a feszültség a Wagner csoport és az orosz reguláris haderő között a bahmuti ostrom végéhez közeledve. A brit védelmi minisztérium úgy tudja, hogy 

az orosz védelmi tárca lecserélné a Wagner-zsoldosokat Ukrajnában egy másik orosz magánhadseregre. 

Moszkva attól tart, hogy a Wagner csoport túl nagy befolyást szerzett Ukrajnában a hónapokig tartó harcok alatt, ezért szeretnék Jevgenyij Prigozsin csapatait egy olyan zsoldoscsoporttal helyettesíteni, amelyet a Kreml jobban tud irányítani. Egyelőre nincs olyan orosz zsoldossereg, amelyik megközelíteni a Wagner harci potenciálját.

 

20:27

Megújították az Északi Áramlat 1 biztosítását

Megújították az Északi Áramlat 1 biztosítását - de miért, ha nem kell az orosz gáz?

18:35

Már vádat is emeltek a feltételezett szentpétervári robbantó ellen

Már vádat is emeltek a feltételezett szentpétervári robbantó ellen.

15:31

A fehérorosz légierő képessé vált az atomcsapásra – orosz védelmi miniszter

Sojgu szerint a Nyugat lépései, köztük Finnország NATO-csatlakozása, magukban hordozzák a konfliktus jelentős kiszélesedésének kockázatát. A fehérorosz légierő veszélyesebbé vált.

14:16

Litvániában megtiltották az oroszoknak az ingatlanvásárlást

Nem vásárolhatnak ingatlant az orosz állampolgárok Litvániában, és tartózkodási engedélyt sem adnak ki a számukra – erről a litván törvényhozás döntött. Emellett 2023 végéig litván állampolgárságot sem szerezhet orosz állampolgár, azokat az oroszokat pedig, akik korábban már megszerezték, egy alaposabb vizsgálatnak vetik alá.

12:19

Az amerikaiak megmondták, kitől félt a legjobban Vlagyimir Putyin

Nancy Pelosi megnevezte, szerinte kitől tartott leginkább az orosz elnök. Nem Joe Biden, és nem is Volodimir Zelenszkij lehet Vlagyimir Putyin mumusa.

09:17

Ukrajna a megígért harckocsiknak mindössze az ötödét kapta meg

A nyugati országok által megígért fejlett tankoknak csak a 19 százaléka érkezett meg eddig Ukrajnába. Az Egyesült Államok, Kanada, Spanyolország, Svédország és Finnország még csak tervezi a fegyverek leszállítását.

09:17

Odessza az oroszok következő célpontja: lecsaptak a harci drónok

09:15

Videón mutatják: a Wagner-zsoldosok összecsapnak az ukránokkal a bahmuti acélgyárban

Az orosz RIA Novosztyi újságírói keresték fel a Bahmutban harcoló Wagner csoport tagjait, miután Jevgenyij Prigozsin bejelentette a város elfoglalását. A tudósítók az északi AZOM-gyárnál találkoztak a zsoldossereg egy osztagával, amely tűzharcba keveredett az ukránokkal. Az összecsapásról felvételek is készültek.

Bahmut Odessza Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek