Laoszban 160 millió dollár értékben adtak át magyar beruházásokat. A kormányzati kötött segélyhitelprogram keretében víztisztító telepet és korszerű húsfeldolgozó üzemet avattak fel, illetve elektronikus népességnyilvántartási rendszert hoztak létre – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Vientiánban.

Szijjarto Peter Laosz
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter hivatalos oldala

A tárcavezető laoszi kollégájával, Szaleumxay Kommaszittel közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 

a két ország közötti együttműködés igazi sikertörténet, amely a kölcsönös tiszteletre és a barátságra épül.

Kifejtette, hogy a nagyjából 160 millió dollár értékű, most átadott három magyar beruházás nyomán szélesebb körben válik elérhetővé a tiszta ivóvíz, jelentősen megnő a húsfeldolgozás kapacitása, valamint létrejön az egységes személyi igazolványrendszer.

Közölte, hogy a magyar vállalatok százmillió dollár értékben építenek Laoszban víztisztító telepeket, és 

a most felavatott létesítmény 44 ezer köbméter vizet tud naponta megtisztítani, ami 250 ezer számára biztosít egészséges ivóvizet.

A korszerű hús-, hal- és narancsfeldolgozó üzemek és három vágóhíd felépítése 35 millió dollárt érhet, számottevően bővítve a helyi élelmiszeripar kapacitásait – tette hozzá.

A laoszi elektronikus népesség-nyilvántartási rendszer és az egységes személyiigazolvány-rendszer létrehozására 25 millió dollárt áldoztak a magyar cégek, ennek eredményeként a papíralapú rendszer helyett a közigazgatás részben átállhat a digitális működésre.

A külügyminiszter kijelentette: „Mi büszkék vagyunk arra, hogy magyar vállalatok 160 millió dollár értékben olyan beruházásokat hajtottak végre magyar technológiával, magyar gépekkel, magyar alkatrészekkel, amelyek nyomán itt, Laoszban a legfontosabb területeken jött létre jelentős modernizációs fordulat.”

Szólt arról is, hogy 

Magyarország újranyitotta a nagykövetségét Vientiánban, miután Laosz is így tett a budapesti diplomáciai képviseletével.

„Ezt a lépést nemcsak a gazdasági sikerek indokolják, hanem az a tény is, hogy több száz laoszi hallgató jelentkezik minden évben magyarországi ösztöndíjra” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy még a kormány legelvakultabb bírálói sem állíthatják, hogy a két ország közötti kapcsolatok nem számítanak sikertörténetnek.

Szijjártó az előző nap Szingapúrban kötött több élelmiszeripari megállapodást.