Egy járókelő találta meg Joe Biden amerikai elnök szigorúan titkosított útvonaltervét Észak-Írországban. A politikus kedd este érkezett Belfastba, szerdán pedig meglátogatott egy temetőt is, miután találkozott Rishi Sunak brit kormányfővel. 

US President Joe Biden delivers a speech on business development at Ulster University in Belfast on April 12, 2023, as part of a four day trip to Northern Ireland and Ireland for the 25th anniversary commemorations of the "Good Friday Agreement". (Photo by Jim WATSON / AFP)
BRITAIN-NIRELAND-US-IRELAND-DIPLOMACY-POLITICS
Fotó: AFP

A temetői látogatás menetrendje szivárgott ki valahogyan, a dokumentumokat egy járókelő találta meg az utcán, nem messze attól a hoteltől, amelyben az amerikai elnök és kísérete megszállt, majd leadta a hatóságoknak. Ezekben a helyi rendőrségre vonatkozó információk voltak, azaz például hol kell utakat lezárni a városban a látogatás alatt. Ötoldalnyi információ került elő, de egyelőre nem tudni, ki hagyhatta el a papírokat. 

A CNN cikke szerint személyesen Biden védelmére vonatkozó információk nem voltak megemlítve a papírokban, de az adatokat így is bizalmasnak nevezték, és nem kerülhettek volna illetéktelen kezekbe. Emiatt azonnal nyomozást indított a helyi rendőrség. 

Az amerikai titkosszolgálat is kiadott az ügyben egy közleményt, amelyben leírták, tudnak az esetről, és közölték: az ügy nem befolyásolja az elnök útvonalát és menetrendjét. Jocely Keaveney, az ügynökök párizsi irodájának vezetője közölte, hogy továbbra is maximálisan megbíznak az európai kollégákban. 

Biden csütörtökön Dublinba utazott, hogy találkozzon az ír elnökkel, Michael Higginsszel és az ír kormányfővel, Leo Varadkarral.