Közélet

A Wagner-vezér szerint Zelenszkij hazudik, és már javában zajlik az ukrán ellentámadás

Volodimir Zelenszkij korábban azt közölte, hogy még nincs elég felszerelése és fegyvere az ukrán hadseregnek ahhoz, hogy el tudják indítani a régóta hangoztatott tavaszi ellentámadást. Az ukrán elnök azt kérte a nyugati szövetségesektől, hogy gyorsítsák fel a fegyverszállításokat, hogy minél előbb odacsaphassanak Oroszországnak. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője szerint az ukrán elnök hazudik, és a tavaszi offenzíva már javában zajlik.

„Az ukrán ellentámadás teljes gőzzel halad, Volodimir Zelenszkij elnök ravaszkodik, amikor az offenzíva elhalasztásáról beszél” – közölte Jevgenyij Prigozsin, a Bahmut ostromában kulcsszerepet játszó Wagner magánhadsereg alapítója csütörtökön sajtószolgálatának Telegram-csatornáján.

Fotó: AFP

Artyomovszk (Bahmut orosz hadijelentésekben használt elnevezése) irányában az ukrán fegyveres erők alegységei behatolnak a szárnyakba, és sajnos néhány helyen sikerrel is járnak. Mi tovább haladunk, hogy rajtuk üssünk

– mondta hangüzenetében Prigozsin. Hozzátette, hogy az ukrán fegyveres erők terve így működik: „Mi megyünk, hogy rajtuk üssünk, ők meg rajtunk ütnek.”

A nyugati fegyvereknél több kell a sikeres ukrán ellentámadáshoz

Oroszország ellen megfelelő kiképzésre, stratégiára és a meglepetés erejére is szükségük van az ukránoknak.

Prigozsin szerint az ukrán offenzívában képzett és jól felszerelt erőket vetettek be, amelyek első feladata a bahmuti front áttörése. Arra figyelmeztetett, hogy ezt követően a nagyobbrészt megszállt ukrajnai Zaporizzsja megye, majd az oroszországi Brjanszk és Belgorod megye felé fogják venni az irányt. Azt mondta, hogy a Wagner csapata a lőszerhiány ellenére továbbra is teljesíti harci küldetését Bahmutban.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve közölte, hogy 

az orosz rohamosztagok folytatják offenzívájukat Bahmut nyugati részén, a szárnyaikon pedig légideszantosok tartóztatják fel az ukrán csapatokat, miközben az orosz légierő és tüzérség csapásokat mér az ukrán erőkre a környező települések körzetében.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön nem kívánta kommentálni a sajtónak Prigozsin bírálatát, amelyet az orosz hadsereg vezetésének és tábornokainak címzett.

A nap folyamán orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek ukrán tüzérségi támadásokat a helyi hatóságok.

Alekszandr Bogomaz, az oroszországi Brajnszk megye kormányzója közölte, hogy ukrán dróntámadás ért egy olajtárolót Klinci városban. A tisztségviselő szerint a létesítmény alapja és egy tartály megrongálódott, személyi sérülés nem történt.

 

tavaszi ellentámadás Ukrajna Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek