Közélet

A nyugati fegyvereknél több kell a sikeres ukrán ellentámadáshoz

Oroszország ellen megfelelő kiképzésre, stratégiára és a meglepetés erejére van szükségük.

A nyugati országok által frissen leszállított, 30 milliárd dolláros arzenállal felfegyverkezett Ukrajna az ellenoffenzívára készül, amely a következő lépés lehet a győzelem felé, vagy megmutathatja, hogy egyik fél sem elég erős ahhoz, hogy lezárja a háborút – írta a Bloomberg.

Combat readiness and experience training of 57th Brigade of Ukrainian army in Donetsk
Fotó: AFP

A december óta érkező szállítmányok többe kerülnek, mint amennyit az USA kivételével bármelyik NATO-tagállam elköltene egy év alatt, az ukrán hadsereg pedig arra fogja ezeket használni, hogy megpróbálja lerohanni a beásott orosz állásokat, és visszafoglalja a tavaly megszállt területeket.

A tavalyi harkivi offenzívához hasonló drámai áttörés segíthetne mielőbb véget vetni az inváziónak, amely megzavarta a világ energia- és élelmiszer-ellátását, a válság szélére lökve a nemzetközi gazdaságot.

Ezúttal azonban a meglepetés kritikus eleme nehezebben valósulhat meg egy elvileg nagyobb és jobban felkészült orosz hadsereggel szemben. A sikerhez Ukrajnának egy összetett, úgynevezett kombinált fegyveres műveletet kell végrehajtania, a légi fölény nélkül, amelyhez a világon kevés hadsereg rendelkezik a szükséges kiképzéssel.

Ez a gyalogság, a páncélosok, a katonai mérnökök és a légvédelem összehangolását jelenti, hogy maximalizálni lehessen annak a több mint 200 harckocsinak, 300 gyalogsági harcjárműnek és más fegyvereknek a hatását, amelyeket Ukrajna december óta kapott

A katonai elemzők szerint azonban Ukrajna sikere nem csak a felszereléstől függ – most mindennél fontosabb lesz a kiképzés, a hírszerzés és az, hogy ki tudják-e használni Oroszország gyenge pontjait.

Az ukrán ellenoffenzíván múlik a háború kimenetele

A hadseregnek ismét be kell bizonyítania, hogy nemcsak ugatni, hanem harapni is tud.

Ha Kijev csak marginális sikereket tud elérni, tükrözve az oroszok Bahmut környéki kudarcát, az egy újabb téli patthelyzethez vezethet, megrendítené a nyugati szövetségesek bizalmát az országban, és hosszú távon az elfoglalt területek végleges elvesztését jelentheti.

Az ellentámadás fő célpontja valószínűleg délen lesz, amelynek végső állomása a Krím félsziget visszafoglalása lenne. Ehhez azonban egy réteges, megerősített orosz védelmen kell átvágniuk, ahol aknamezők, lövészárkok és bunkerek lassítanák le a hadműveletet.

 

Combat readiness and experience training of 57th Brigade of Ukrainian army in Donetsk
Fotó: AFP

A legfontosabb kérdés, hogy vajon az oroszok rendelkeznek-e elegendő katonával ahhoz, hogy a tél folyamán a megszállt Dél-Ukrajnában kiásott védelmi vonalakat be tudják vetni. Ha nem, akkor azt kell kitalálniuk, hogy az ukránok hol fognak támadni, ami lehetőséget ad Kijevnek arra, hogy meglepje őket, és átvegye az irányítást.

De még egy gyenge frontvonal áttörése sem garantálhatja a győzelmet, és a kezdeti sikerek után fenn kell tartani a nyomást, amihez rengeteg katonára és felszerelésre van szükség – anélkül, hogy Ukrajna a frontvonal többi részén elveszítené az előnyét.

A becslések szerint Kijev jelenleg 700 ezer egyenruhás katonával rendelkezik, és három új dandárt fegyverzett fel prémium harckocsikkal, valamint Bradley és más gyalogsági harcjárművekkel, míg az egykori keleti blokk országai régi szovjet fegyverekkel ki tudták pótolni az ukrán hadsereg veszteségeit.

Az adományok azonban számos európai ország haderejét kiszipolyozták, s bár az unió kormányai ígéretet tettek, hogy újraindítják a kontinens fegyver- és lőszergyártását, a készletek egyhamar nem lesznek feltöltve. Ez az ukrán szállítmányokat is limitálja, és valószínű, hogy egyhamar nem fog ilyen méretű támogatást kapni egy hasonló offenzívához.

 

 

 

orosz-ukrán háború tavaszi ellentámadás ukrán hadsereg Harkiv ostroma NATO
Kapcsolódó cikkek