Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap Isztambulban az elnökválasztás részeredményeire alapozva bejelentette győzelmét, és köszönetet mondott minden állampolgárnak, aki az elkövetkező öt évre is rá bízta az ország irányítását.
 

Turkish President Recep Tayyip Erdogan
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Erdogan, aki egy busz tetejéről intézett beszédet híveihez, azt hangoztatta, hogy a választás győztese Törökország és mind a 85 millió állampolgára.
A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) részeredményei szerint, a szavazatok 75,42 százalékos feldolgozottsága mellett Erdogan 53,41 százalékkal áll az élen. Az ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke e részeredmény szerint a voksok 46,59 százalékát kapta meg.
Erdogan beszédében hozzátette: a CHP vélhetően számon kéri Kilicdaroglun a vereséget.

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke már nem sokkal a részeredmények közzététele után gratulált a Twitteren Erdogan "megkérdőjelezhetetlen győzelméhez".  

Azerbajdzsán, Üzbegisztán, Katar, és Pakisztán  vezetője is gratulált Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfőnek az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában aratott győzelméhez.
 

Ilham Aliyev elnök a török nép Recep Tayyip Erdogan politikájába vetett bizalmaként értékelte ezt a győzelmet és meggyőződését fejezte ki, hogy vezetése alatt az előttünk álló években folytatódni fog Törökország virágzása

 - olvasható az azeri államfő hivatalának közleményében.
Savkat Mirzijojev üzbég elnök telefonon gratulált török hivatali partnerének "az elnökválasztáson aratott meggyőző, történelmi jelentőségű győzelméhez". Hangsúlyozta, hogy a magas részvételi arány és a voksolási eredmény tanúskodik arról, hogy a török nép támogatja Erdogan politikáját és reformelképzeléseit.

Recep Tayyip Erdogan, drága testvérem, gratulálok győzelméhez és sok sikert kívánok új posztján, hogy a fejlődés és virágzás útjára vigye a török népet és megerősítse az országaink közti viszonyt 

- írta Tamím bin Hamad Ál Száni katari emír a Twitteren.
Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök szintén mikroblogján gratulált "az elnyomott muszlimok erős pillérének", és "elidegeníthetetlen jogaik izzó hangjának" nevezte Erdogant.
A török líra azonban tovább gyengült a választási eredmények hírére, a dollárral szembeni árfolyam 20,05-re esett, ezzel 6 százalékra növelve idei veszteségét a zöldhasúval szemben.   

Történelmi mélyponton a líra, Erdogan hatalmon maradásától tart a piac

A török fizetőeszköz értéke soha nem volt még ilyen alacsony a dollár ellenében.