Japánban törvényt fogadott el a parlament szerdán arról, hogy a jövőben GPS-nyomkövetőkkel szerelhetik fel az óvadék ellenében ideiglenesen szabadlábra helyezett gyanúsítottakat, hogy ne szökhessenek meg. Akik engedély nélkül, önkényesen megszabadítják magukat a műholdas követésre alkalmas elektronikai eszközöktől, vagy a bíróság által tiltott helyre látogatnak el, például repülőterekre vagy kikötőkbe, azokat őrizetbe veszik, és egy évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Electronic,Monitoring,Em,Tagging,System,Tag,Territory,Offences,Perpetrator
Electronic monitoring EM tagging system tag territory offences perpetrator
Japán GPS nyomkövető
Többen kapnak GPS-alapú nyomkövetőt Japánban.
Fotó: Shutterstock

A törvénynek köszönhetően csökkenhet a gyanúsítottak idő előtti törvénytelen távozása az országból, és rövidülhet az előzetes fogva tartás időszaka, valamint nőhet az óvadék ellenében ideiglenesen szabadlábra helyezettek száma is.

Világszerte nagy szenzációnak számított, amikor Carlos Ghosn libanoni-brazil-francia üzletembert, a Renault, a Nissan és a Mitsubishi Motors vezetőjét 2018 novemberében letartóztatták, majd 2019 tavaszán óvadék mellett házi őrizetbe helyezték, és még ugyanannak az évnek a végén Libanonba szökött. Az ügynek helyi sajtójelentések szerint szerepe volt a mostani törvényi szigorításban.

A GPS-nyomkövető bevezetésének ellenzői is voltak Japánban, akik szerint ez a magánélet megsértésnek eszköze. A japán törvényhozás mindkét kamarája végül több más módosítással úgy fogadta el, hogy bevezetésére 2025-ig adott időt.

A japán változások a nyugati részvénypiacokra is hatással lehetnek

Viszonylag ritkán tekintünk rá a japán makrogazdaságra és kötvénypiacra, mivel a vasszigorral tartott hozamgörbekontroll mellett kevés a befektetési lehetőség és még kevesebb a hozam.