A Magyar falu program keretében újabb 5 milliárd forint összegű pályázatot írtak ki kistelepülések számára út-, járda- és hídfelújításra hétfőn – közölte Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos budapesti sajtótájékoztatóján.

 

A tájékoztatás szerint az ötezer főnél kisebb lélekszámú települések pályázhatnak vagy út-, illetve hídfelújításra 45 millió forintig, vagy járdafelújításra 10 millió forintig. A pályázatok benyújtására június 14-től júlis 1-jéig van lehetőség, és azokat még a nyár végéig elbírálják.

Gyopáros elmondta azt is, hogy a falusiak életminőségének javítása érdekében 2019 óta a Magyar falu program jelentős támogatást nyújt az otthonfejlesztés, az alapfokú oktatás és az egészségügyi ellátás terén, illetve a szociális szférában, de emellett nagy hangsúlyt kap a közlekedésfejlesztés is.

Ennek keretében a falusi vasútállomások fejlesztésre 2019 óta 2 milliárd jutott, valamint összesen több mint 3700 kilométer újult meg a falvakat összekötő alacsonyabb rendű állami utakból. Idén ez várhatóan 1000 kilométerrel bővül, erre összesen 278 milliárd forint juthat. Az önkormányzati utak, hidak felújítására eddig mintegy 2800-an kaptak pályázati támogatást, 1300-an járdafelújításra, több mint 100 pályázó pedig kerékpárútra. 

Ez további mintegy 80 milliárd forint, így a kistelepülések közlekedésnek fejlesztésére összesen már több mint 360 milliárd forintot költött a kormány a Magyar falu program keretében – ismertette Gyopáros.