Júliustól országszerte elindul az új hulladékgazdálodási rendszer. 

Az új koncessziós modellben az állam helyett egy magánvállalat, a Mol hulladékgazdálkodási vállalata, a Mohu Mol Zrt. fogja vezetni a hulladékgazdálkodást

– mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára. A Mol új cége a nyártól veszi át, gyűjti, szállítja és előkezeli a hulladékot. 

Ez nagyjából közel ötmillió tonna hulladékot jelent. 

2017.12.04. Szelektív hulladékgyűjtő, Budapest. Fotó: Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A hulladékról szóló törvény szerint a hulladéktermelő gazdálkodószervezeteknek és intézményeknek április 30-ig el kellett végezniük a szükséges adatszolgáltatást. Az intézmények – többek között iskolák, óvodák, idősek otthona, szociális intézmények – és a gazdálkodószervezetek koncesszió alá tartozó, elkülönítetten gyűjtött hulladékának 

begyűjtését kizárólag a Mohu és szerződött intézményi szolgáltatója végezheti.

A Mol nem lép ismeretlen pályára

A Mol csoport több éve foglalkozik műanyag- és használtolaj-újrahasznosítással, ezen üzletága részben akvizíciókon keresztül erősödött. Július 1-jétől új szerepben, országos hulladékgazdálkodási koncesszorként is fellép a társaság, mégpedig a Mohu nevű leányvállalatán keresztül. A csoport stratégiáért és üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója, Bacsa György korábban elmondta, hogy a hazai kommunális hulladék döntő része ma lerakókban végzi. A Mol ezt az arányt 10 százalék alá kívánja szorítani részben energetikai, részben anyagában való újrahasznosítással. Egyelőre sok újrahasznosítható anyag eleve kikerül az országból feldolgozás nélkül, vagy nagyon alacsonyan feldolgozott szinten.

A felsorolt tervek leképeződnek a következő évek beruházási elképzeléseiben is. Ezek között szerepelnek az energiaellátás biztonságának növelését célzó beruházások, valamint a megújulóenergia-termeléshez, a hidrogéngyártáshoz, a bioüzemanyag-gyártáshoz, a műanyag-újrahasznosításhoz és a hulladékgazdálkodáshoz kapcsolódó projektek.

A szennyező fizet 

Július 1-jétől a Mohu a koncessziós kiírásnak és a jogszabályoknak megfelelően – és az uniós irányelvek szerint – elindítja Magyarországon a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert (EPR). Ennek célja, hogy 

a termékek gyártói, illetve első belföldi forgalomba hozói viseljék a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során. 

Az új rendszerben a Mohu többek között gondoskodik az érintett hulladékgazdálkodási létesítmények hatékony igénybevételéről és üzemeltetéséről. Mindez érinti többek között a csomagolások, egyes egyszer használatos műanyag termékek, az elektromos és elektronikus berendezések, az elemek és akkumulátorok, a gépjárművek és alkatrészeik, a gumiabroncsok, a reklámhordozó és irodai papírok, a sütőolajok és -zsírok, a textiltermékek, valamint a fából készült bútorok gyártóit, első belföldi forgalomba hozóit. Az EPR-kötelezett gyártók és forgalmazók április 1. óta regisztrálhatnak a Mohu elektronikus ügyintézési felületén, egyéni teljesítésben érintett termékáramok esetén itt tudják kezdeményezni az erre vonatkozó szerződés megkötését. 

Az államtitkár a Facebookra feltöltött videóban elmondta, hogy a Mol megjelenése a mindennapokban nem jelent változást, sőt hozzátette, hogy a rezsicsökkentett szemétszállítási díjak megőrzése a szolgáltatás javulását hozhatja. Raisz Anikó azt is elmondta, hogy júliustól az irányelveinek megfelelően Magyarországon bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert. Az irányelv arról szól, hogy 

a környezetszennyező termékek gyártóinak a szennyező fizet elv alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére. 

 

A szennyező tehát többet fog fizetni a hulladéka elszállításáért, kezeléséért vagy újrafelhasználásáért.

– mondta  a politikus,

A Mohu mint koncessziós társaság irányítja a magyarországi települési hulladék begyűjtését és kezelését, valamint működteti a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert. A vállalat célja, hogy 2040-re elérhető legyen az Európai Unió által előirányozott, a települési hulladék újrahasznosítására vonatkozó minimum 65, míg a hulladéklerakóba kerülő hulladék esetében a maximum 10 százalékos arány elérése. A vállalat már korábban kiválasztotta azt a hat regionális partnercéget, amelyek július 1-jétől koordinálják a lakossági és az intézményi kommunális hulladék begyűjtését, továbbá együttműködnek az érintett alvállalkozókkal.