Charles Q. Brown tábornokot, az amerikai légierő parancsnokát jelöli az Egyesült Államok hadseregének vezérkari főnökévé Joe Biden elnök.

Joint Chiefs Announcement in Washington, DC
Joe Biden és Charles Q. Brown tábornok.
 Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az elnök csütörtökön a Fehér Házban jelentette be a döntését. Sürgette a szenátust, hogy a jelöltet ugyanúgy egyhangú szavazással fogadják el, mint amikor a légierő (US Air Force) vezérkarának főnökévé választották három évvel ezelőtt. Joe Biden kiemelte, hogy jelöltje katonacsaládból származik, akinek az édesapja ezredesként Vietnamban, a nagyapja a második világháborúban főtörzsőrmesterként szolgált, maga pedig pilótaként 3 ezer repült és 130 bevetésben töltött órát gyűjtött.

Joe Biden az amerikai hadsereg feladatai között említette a következő időszakra a gyors átalakulást és alkalmazkodást, ami képes megtartani a bevetési erők elrettentő képességét és bármely fenyegetést képes megsemmisíteni. 

Az elnök megfogalmazása szerint az ország előtt álló feladatok között van a verseny kezelése Kínával, valamint a szembesülés az Európában jelentkező újbóli agresszió valóságával. Kiemelte, hogy jelöltje három évvel ezelőtt, a George Floyd-halálesetet követő zavargások idején szót emelt a hadseregben uralkodó rasszizmus ellen.

C. Q. Brown az Egyesült Államok légierejének első afroamerikai parancsnoka, és amennyiben a szenátus jóváhagyja a jelölést, a hadsereg vezérkari főnökeként 30 év után az első afroamerikai főtiszt lesz.

Az Egyesült Államok hadseregének jelenlegi vezérkari főnöke, akit még Donald Trump jelölt, Mark Milley tábornok szeptemberben köszön le. 

A főtiszt csütörtökön egy sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy az utódjául jelölt Charles Q. Brown tábornok gyorsan megkapja a szenátusi jóváhagyást, hogy átvegye a hadsereg vezérkarának irányítását.