„Ez a legjobb alkalom arra, hogy kiűzzük az országból az orosz katonákat. Ha elmulasztjuk ezt az esélyt, Oroszország azt teszi velünk is, amit Ukrajnával” – áll az ellenzéki vezető által a fehérorosz hadsereghez intézett videóüzenetben. A litvániai emigrációba menekült Szvjatlana Cihanouszkaja szerint az orosz diktatúra háborút robbantott ki Ukrajna ellen, és most azt „bevitte a saját házába”. Az ellenzéki vezető káoszról beszélt Oroszországban, amely szerinte egyre jobban hasonlít a polgárháborúra.

Fotó: AFP

Cihanouszkaja szerint Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin az orosz–fehérorosz államszövetség ürügyén megkísérelte belerángatni Fehéroroszországot is a háborúba. Vlagyimir Putyin fehérorosz katonákat is megpróbálhat bevonni a belső konfliktusába, ami így fehérorosz konfliktussá alakulhat át.

Nem szabad megengedni, hogy Fehéroroszország Oroszország katonai műveleteiben vegyen részt, és különösképpen azt nem, hogy Oroszország katonai műveleteket hajtson végre Fehéroroszországban – szögezte le a fehérorosz ellenzék képviselője.

„Fehéroroszországnak le kell zárni az Oroszországgal közös határát, és meg kell kezdeni az orosz katonák kivonását a fehérorosz területről” – tette hozzá Szvjatlana Cihanouszkaja. Fehéroroszország Biztonsági Tanácsa szombaton közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy Minszk továbbra is Moszkva szövetségese, és minden belső vita „ajándék a kollektív Nyugat” számára.