Nem akarja a tervezett Lyon–Torino gyorsvasutat az a több ezer ember, akik szombaton tüntettek, a rendőrökkel is összecsapva La Chapelle városkánál.

A kép illusztráció, nem a cikkben szereplő tüntetés helyszínén készült. Fotó: AFP

A helyszínen négyezer tüntető nézett farkasszemet kétezer rendőrrel a Bloomberg jelentése és a videófelvételek szerint, az előbbiek kőzáporral kedveskedtek az utóbbiaknak, akik ezt könnygázzal viszonozták. 

A gyorsvasutat, amelynek a megépítése ellen tiltakoztak, már 30 éve tervezik. A projektet, amelynek a célja, hogy csökkentsék a Franciaország és Olaszország közti kamion- és közúti személyforgalmat és a légszennyezést, a két ország és az közösen finanszírozza.

A költségek, ahogy ez lenni szokott, az idő haladtával emelkedtek, és jelenleg mintegy 26 milliárd euróra becsülik őket, és a tervet az évek során sok kritika érte. 

A hozzá tartozó vasúti alagút megépítése több mint ezer hektár szántóföld és 15 forrás elvesztéséhez vezet – mondta a BFM TV-nek Eric Piolle, a francia Alpok fővárosaként emlegetett Grenoble polgármestere. Piolle szerint a közutak tehermentesítésére a létező vasútvonal is alkalmas volna. „Naponta 25 vonat halad át ezen a vonalon, de százat is hozzáadhatnánk” – érvelt. 

A demonstráció az egész hétvégén tart, miközben a francia környezetvédők országszerte megmozdulásokra mobilizálnak, és az elégedetlenség összeér a népszerűtlen nyugdíjreform ellen hónapok óta folyó tüntetéssorozattal.