Az Európai Bizottság költségvetési módosító javaslata komolytalan és vitára alkalmatlan – ezzel a felütéssel kezdi posztját Orbán Viktor miniszterelnök, miután a magyar, a horvát, a szlovák, a svéd, a belga és a luxemburgi kormányfő egyeztetett az EU-csúcs előtt. 

World,Ball,On,Banknotes,With,Currency,Sign,Include,Dollar,Euro
Fotó: Shutterstock

Június 29-én Brüsszelben kezdődik az EU-vezetők kétnapos csúcstalálkozója. A napirenden az orosz–ukrán háború, Ukrajna további támogatása, a gazdaságélénkítés, a védelmi kiadások, a migráció, valamint külkapcsolati kérdések szerepelnek. A bizottság bővítené a már amúgy is bürokráciával terhelt, pénzfaló költségvetést, a tagállamok azonban várhatóan ódzkodnak majd többletforrásokat adni.

A miniszterelnök négy pontban sorolja fel, hogy milyen problémák vannak a javaslattal. Szerinte az nem megy, hogy Brüsszel újabb, 50 milliárd eurós támogatást nyújtana Ukrajnának, miközben a háború kezdete óta küldött EU-pénzek felhasználásáról nem tudunk semmit. 

Ráadásul Brüsszel újabb forrásokat követel a tagállamoktól, hogy fedezze az emelkedő kamatok miatti hiányt az uniós költségvetésben, miközben a korábbi közös hitelfelvételből Magyarországnak és Lengyelországnak járó pénzt továbbra is visszatartja. 

Ez elfogadhatatlan

– fogalmaz Orbán Viktor, majd azzal folytatja, hogy Brüsszel ahelyett, hogy megállítaná az illegális bevándorlást, újabb milliárdokat akar költeni az illegális migránsok Európába telepítésére. „Mindezeken felül a brüsszeli bürokraták fizetésemelésére további eurómilliárdokat venne el a tagállamoktól a bizottság. Ez felháborító!” – zárja a bejegyzést.