Ukrajna az elmúlt három napban, a rég beígért offenzívája során a front különböző szakaszain 3715 katonát és 52 tankot veszített – jelentette ki az orosz védelmi minisztérium Telegram-csatornáján Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Fotó: Szergej Sesztak / AFP

A tárcavezető közölte: a támadási kísérletet meghiúsították, az ellenséget megállították, az orosz katonák és tisztek bátorságot és hősiességet tanúsítottak a harcokban. Sojgu szerint szombaton két ukrán dandár öt irányban próbált meg előrenyomulni, de nem járt sikerrel, és 300 katonát veszített. Egy nappal később öt dandár segítségével hét irányban kíséreltek meg offenzívát, amelyet megállítottak, súlyos veszteségeket okozva nekik. 

Az orosz politikus azt állította, hogy Ukrajna több mint 1600 katonát veszített ebben a támadási kísérletben.

A miniszter szerint az ukrán fegyveres erőknek a front különböző részein megkísérelt összes offenzíváját megállították, aminek következtében az ukránok vesztesége összesen 3715 katona, 52 harckocsi, 207 páncélozott harcjármű, 134 jármű, 5 repülőgép, 2 helikopter, 48 tüzérségi löveg és 53 pilóta nélküli légi jármű. A támadás visszaverésekor elszenvedett orosz veszteségeket 71 halottban és 210 sebesültben, 15 harckocsiban, 9 páncélozott harcjárműben, két járműben és kilenc lövegben nevezte meg.

A kahovkai vízerőmű felrobbantását és a környező területek elárasztását Sojgu Kijev számlájára írta, és terrorista bűncselekménynek minősítette. Állítása szerint ez azért történt, hogy az ukrán fél a harctéren elszenvedett kudarcait követően a herszoni régióból erőket csoportosíthasson át a frontra. A miniszter szerint az ukrán erők a Dnyeper jobb partján védelemre kívánnak berendezkedni. 

Közölte, hogy az ukrán ellenőrzés alatt álló dnyiprói vízerőműből megnövelték a vízkibocsátást, ami nagyobb területek elárasztásához vezetett. Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője New Yorkban bejelentette, hogy az orosz küldöttség a kahovkai vízerőmű ügyében kezdeményezte a világszervezet politikai döntéshozatali testületének összehívását.