Közélet

Háborús bűn lehetett a gát felrobbantása

Közel tíz balatonnyi víz zúdul az ukrán városokra a kahovkai gát pusztulása után.

A kahovkai gátat az ukrán katonai titkosszolgálat szerint pánik hatására robbantották fel az orosz csapatok – közölte Telegramon nyilvánosságra hozott közleményében a szervezet, amely terrortámadásnak és háborús bűncselekménynek nevezte az akciót.

A tájékoztatás szerint a nukleáris katasztrófa esélye is megnőtt a robbanás következtében, ugyanis 

a zaporizzsjai atomerőmű hűtéséhez szükséges medencék vízszintje függ a Dnyeperen tapasztalható vízállástól. 

Ugyanakkor korábban a reaktor igazgatója azt közölte, hogy nincs veszélyben a létesítmény. Oroszország tagadja, hogy ők állnának a gát átszakadása mögött, szerintük az az ukránok műve.

Herszon, 2023. június 6.
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott, videófelvételről készített kép a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának súlyosan megrongálódott gátjáról a Dnyeper folyón 2023. június 6-án. Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága a mai napon azt közölte, az orosz erők felrobbantották a gátat, míg Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere szerint a vízerőművet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében.
MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Herszon, 2023. június 6.Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott, videófelvételről készített kép a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának súlyosan megrongálódott gátjáról a Dnyeper folyón 2023. június 6-án. Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága a mai napon azt közölte, az orosz erők felrobbantották a gátat, míg Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere szerint a vízerőművet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében.MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Fotó: AP

A vízerőművet kiszolgáló duzzasztógát elleni támadás feltehetően háborús bűncselekménynek minősül, mivel a gátak védettek a genfi konvenció alapján. Egy a kahovkai gáthoz hasonló létesítmény elpusztítása ráadásul tömegpusztító fegyver bevetéséhez hasonlatos az egyezmény szerint – jelenti a Sky News.

Egy ukrán tisztviselő az ember okozta legnagyobb katasztrófának minősítette a gát elpusztítását az elmúlt évtizedekben. Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint ez arra is rávilágít, hogy Oroszország globális fenyegetést jelent. Ráadásul úgy vélte, hogy így a Herszon régió és a Krím lakói ivóvíz nélkül maradhatnak. 

A gát elpusztítása szerinte több száz ezer ember életét érinti kedvezőtlenül, és éveken keresztül jelentős környezeti pusztítást is okoz.

 

A víztározóban a szokásosnál magasabb szintre tornázták fel a vízszintet, így abban becslések szerint mintegy 18 köbkilométer víz (nagyjából tíz Balatonnak megfelelő mennyiség) volt elzárva a gáttal – írja a The Guardian.

Legalább 22 ezren vannak közvetlen veszélyben a robbanás és az utána következő áradás miatt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nemzetbiztonsági tanácsot is összehívta a történtek miatt.

 

háborús bűncselekmény orosz-ukrán háború Oroszország gát
Kapcsolódó cikkek