Több száz háztartás került víz alá Erdély több megyéjében az elmúlt napok esőzései és áradásai nyomán, harminc településen a katonai tűzoltók segítségére volt szükség.

Romania,-,June,18,,2021:,People,Cross,The,Street
Romania - June 18, 2021: People cross the street on the run in Unirii Square, during heavy rain, in Romania. This image is for editorial use only.
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt 24 órában 4300 katonai tűzoltó segédkezett több erdélyi megyében az árvízkárok elhárításában – közölte a katasztrófavédelem (IGSU) hétfőn. 

A jelentés szerint 204 házat, melléképületet és pincét árasztott el a víz, 177 udvar és 27 út került víz alá. 

A viharos szélben kidőlt fák autókat rongáltak meg.

A Temes megyei Nagyszentmiklóson több udvarról és épületből kellett kiszivattyúzni a vizet a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt. A bánsági megye több településére – Nagyszentmiklós, Óbesenyő, Csanád, Sárafalva, Óbéba és Valkány – hétfőn harmadfokú riasztást adtak ki a meteorológusok – írta az Agerpres román hírügynökség.

Fehér megyében Sárdon, Gyulafehérváron és Balázsfalván házak pincéi, tömbházak alagsora került víz alá a közeli folyók áradása és a lehullott nagy mennyiségű eső nyomán. Háztartásokból, udvarokból, pincékből kellett kiszivattyúzni a vizet Szeben megye több településén és Nagyszebenben is.

A hatóságok hétfőn is készenlétben állnak, mivel az ország délnyugati, nyugati és középső részének több megyéjére kedd reggelig érvényes első és másodfokú vihar- és árvízriasztást adtak ki. 

A román meteorológiai szolgálat (ANM) jelentése szerint öt délnyugati megyére – Mehedinti, Gorj, Krassó-Szörény, Valcea és Hunyad – harmadfokú, tizenhatra másodfokú, tizenegyre pedig elsőfokú riasztást adtak ki. Az ország délnyugati régiójában rövid idő alatt négyzetméterenként 70-80 liter csapadék is lezúdulhat.

Magyarországon is hatalmas károkat okozott és halálos áldozatokat is szedett a csütörtöki felhőszakadás.  

Lecsapott a vihar, ingatlanokat öntött el a víz, 15-20 százalékkal nőtt a kárbejelentések száma

A károsultaknak érdemes körültekintően és a lehető leggyorsabban dokumentálniuk, egyúttal bejelenteniük a károkat.