Az elmúlt napok heves és intenzív esőzései országszerte súlyos károkat és villámárvizeket okoztak. Ráadásul az előrejelzések szerint a csapadék érkezése nem áll meg, hétvégére is záporok, zivatarok, felhőszakadások és akár jégesők is jöhetnek.

Fotó: Hüvösi Csaba / Nógrád Megyei Hírlap

A Rába vízszintjének emelkedése miatt bajba jutott embereket menekítettek ki egy szigetről a tűzoltók a Vas vármegyei Rábagyarmatnál. A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteken a honlapján azt írta: három ember a szigeten pihent, amikor az áradó Rába körülzárta őket, a vízszint hirtelen emelkedése miatt már nem tudtak segítség nélkül a partra jutni. A szentgotthárdi és a körmendi hivatásos tűzoltók kitolható létrák és kötelek segítségével mentették ki az embereket, és átadták őket a mentőknek – írták a közleményben.

Még rosszabb a helyzet a Heves vármegyei Gyöngyöstarján községnél. A csütörtöki felhőszakadást követő villámárvíz miatt nehéz órákat él át a település. Az eddigi információk szerint két ember életét vesztette a természeti  katasztrófában.

Az áradat jelenleg is veszélyt jelent, bárkit és bármit képes elsodorni. Az időjárás kiszámíthatatlanul alakul a következő napokban is. Kérjük, hogy vigyázzanak egymásra, jelezzék, ha bárki veszélyben van!

írta Facebook-oldalán a település önkormányzata.

Hozzátette, hogy a katasztrófavédelem és az önkormányzat dolgozik az árvíz elleni védekezésben és a kármentésben is.

A Katasztrófavédelem közleményéből kiderült, hogy a gyöngyöstarjáni két áldozat közül az egyiküket búvár, a másikat pedig hőkamerával felszerelt drón segítségével találták meg. Az egyik áldozatot a patakmederből kilépő víz vitte magával, a másikat pedig egy szerteágazó pincerendszerbe sodorta a hirtelen lezúduló esővíz. Az eltűnt embereket a katasztrófavédelem és a rendőrség nagy erőkkel kereste. A pincében rekedt bajbajutottat a katasztrófavédelem fővárosi búvárszolgálatának segítségével, a másik eltűntet a rendőrség hőkamerával felszerelt speciális kereső drónjával sikerült felkutatni.

Csütörtökön Heves vármegyében a Mátraderecske, Ostoros, Bodony, Parád, Recsk, Gyöngyösoroszi és Gyöngyöstarján utcáin hömpölygő víz befolyt a pincékbe, kazánházakba, alagsorokba, garázsokba, és lakóházakat is veszélyeztetett. Tizenegy hivatásos, egy önkormányzati és hat önkéntes tűzoltóegység folyamatosan, házról házra járva szivattyúzta az ingatlanokból a felgyülemlett vizet.

Tolna vármegyében, Dombóváron garázsokat, alagsort és kazánházat öntött el a csapadékvíz csütörtökön, késő este. A helyi hivatásos tűzoltókat négy dombóvári, továbbá egy kapospulai utcába riasztották, ahol szivattyúk segítségével távolították el az esővizet.

A felhőszakadás és zivatar Komárom-Esztergom vármegyében főként a tatabányai hivatásos tűzoltóknak adott munkát péntek hajnalban. Öt esetben a felgyülemlett esővizet szivattyúzták a vármegyeszékhely hivatásos tűzoltói, de a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű, az úttesten lévő vízben elakadt személygépkocsi utasán is segítettek.

Veszprém külterületén egy fa a kerékpárútra dőlt, a veszprémi hivatásos egység távolította el.

A magas miatt a viharkárok is súlyosabbak – főleg, ha elavult a biztosításunk

Az ingatlanok átlagértéke tíz év alatt megduplázódott, de a biztosítások többsége ezt nem követte le. A viharkárok megelőzéséhez több óvintézkedést is tehetünk.