Idén 2,5 milliárd forintot biztosít a Csoóri Sándor program keretében a népi kultúra közösséget teremtő műfajai számára a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) – közölte pénteken Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára.

Az államtitkár elmondta, hogy a forrásokat hazai és határon túli műhelyek szakmai munkájának támogatására, táncházak, népi kézműves programok, táncegyüttesek, népzenei csoportok és népdalkörök éves tevékenységének finanszírozására lehet felhasználni jövő június 30-ig.

Fotó: Bach Máté

A most hétéves program 2023-as pályázata hétfőn jelenik meg, és harminc napig jelentkezhetnek a magyar népi kultúra képviselői a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő EPER felületén keresztül.

A Csoóri Sándor program célja a hazai magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök, tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadásának elősegítése, szakmai munkájának fejlesztése, a közösségek megerősítése, mindezzel népművészeti értékeink, hagyományaink megőrzése, átörökítése.

Vitályos hangsúlyozta, hogy 

Magyarország népművészeti nagyhatalom, és kötelességünk megóvni a magyar kultúra népi hagyományokban és népművészeti értékekben fennmaradt kincseit. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy az identitás erősítésére, a nemzeti közösség megszilárdítására ma legalább akkora szükség van Magyarországon, mint a külhoni magyarok körében.

A program 2017-es elindítása óta több mint tízezer pályázat kapott támogatást.