A kínai hackerekkel szemben Washington megteszi a szükséges lépéseket – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön Jakartában a vezető kínai külügyi államtanácsossal, Vang Jivel folytatott tárgyalásán.

A két diplomata a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) jakartai külügyminiszteri találkozóján vesz részt és folytatott kétoldalú tárgyalásokat, de sajtótájékoztatót nem tartottak.

Group,Of,Hooded,Hackers,Shining,Through,A,Digital,Chinese,Flag
Group of hooded hackers shining through a digital chinese flag cybersecurity concept
Fotó: Shutterstock

Egy névtelenséget kérő amerikai diplomata az AFP hírügynökségnek a találkozót követően elmondta, hogy Washingtont aggasztják azok a hackertámadások, amelyek csaknem 25 amerikai vállalatot, illetve más intézményt értek az utóbbi időben, és amelyek mögött kínai elkövetőket sejtenek; valamint az, hogy 

a két ország és hadseregeik közötti kommunikációs csatornák befagytak, ezért Blinken ezek újranyitását sürgette.

Kína azonban az amerikai diplomata szerint elutasította a hadseregek közötti párbeszéd újrafelvételét, mert továbbra is azt követeli, hogy az Egyesült Államok oldja fel a kínai védelmi miniszterrel, Li Sang-fuval szembeni szankciókat. A büntetőintézkedéseket a miniszter egy 2017-es oroszországi fegyverbeszerzésben betöltött serepével indokolták.

Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő a Reuters hírügynökségnek azt mondta: "a nyílt és konstruktív" megbeszélésen a nézetkülönbségeken kívül számos témáról, köztük a Tajvani-szoros biztonsága érdekében szükséges együttműködésről is szó esett, hogy elkerülhessék a félreértéseket, és az ezekből fakadó konfliktusokat.

Blinken és Ji egy hónapon belül már a második megbeszélésüket folytatták, miután az amerikai külügyminiszter pekingi útja alatt is találkozott a kínai diplomatával.