Miután találkozott Csin Kang külügyminiszterrel és Vang Jivel, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatójával, Antony Blinken Hszi Csin-ping kínai elnökkel is tárgyalt pekingi útja során.

A Vang Jivel való találkozón a kínai diplomata felszólította Washingtont, hogy fordítsa visszájára az amerikai–kínai kapcsolatokat mélybe lökő spirált, ugyanakkor a kínai külügyminisztérium tájékoztatása szerint Vang igyekezett konstruktív hangot megütni, és elmondta azt is, hogy a feszültség oka abban keresendő, hogy az amerikaiak hibásan látják Kínát.

US Secretary of State Antony Blinken (L) shakes hands with China's President Xi Jinping at the Great Hall of the People in Beijing on June 19, 2023. President Xi Jinping hosted Antony Blinken for talks in Beijing on June 19, capping two days of high-level talks by the US secretary of state with Chinese officials. (Photo by Leah MILLIS / POOL / AFP)
Fotó: AFP

Az, hogy hétfőn Blinken találkozott Hszivel is az elemzők szerint az út egyfajta sikereként fogható fel, hiszen általában az ázsiai országban járó amerikai külügyminiszterek – akik közül utoljára a Trump-kormány külügyminisztere, Mike Pompeo járt Kínában – általában szoktak találkozni a kínai elnökkel is. Ennek elmaradása a kudarc jele lett volna.

A két ország közötti viszonyra a Tajvan körüli egyre asszertívabb kínai fellépés és az Ukrajna elleni orosz invázió el nem ítélése nyomta rá a bélyegét Washingtonban, míg Peking az amerikai exportkorlátozások és a térségbeli katonai szövetségépítés miatt neheztel a másik félre.

A kémléggömbök februári feltűnése tovább bonyolította a helyzetet, és Blinken az akkorra tervezett útját is elhalasztotta mostanáig. A Biden-adminisztráció azonban igyekszik a kommunikációs vonalakat nyitva tartani és csökkenteni a félreértések okozta kockázatokat – írja a Financial Times.

Hszi Blinken felé reményét fejezte ki, hogy a látogatása stabilizálja a két ország közötti kapcsolatokat. 

A kínai elnök arról is beszélt, hogy a viszonynak a kölcsönös tiszteleten kell alapulnia.

Elemzők szerint a látogatás lefektetheti a következő találkozó alapjait Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök között, amelyre novemberben, az Egyesült Államokban kerülhet sor az Asia-Pacific Economic Cooperation fórumon.

Blinken útja azt követően jött létre, hogy Biden az amerikai–kínai viszony olvadásáról beszélt a hiroshimai G7-csúcson, miután William Burns CIA-igazgató titkos látogatást tett Kínában.