Nigerben több ezren tüntettek vasárnap Franciaország niamey-i nagykövetsége előtt, a rendőrség a tömeg feloszlatására könnygázt is bevetett.
 

Coup supporters take to the streets in Niger
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Helyszíni beszámolók szerint az emberek a Mohamed Bazoum nigeri elnököt eltávolító puccsisták mellett tüntettek, a tömegből pedig páran igyekeztek behatolni a nagykövetség épületébe.
Szemtanúk szerint néhányan leverték a nagykövetség feliratát a kapuról, és a nigeri, valamint az orosz zászlót függesztették ki. Többen a nigeri hadsereget és a puccsisták vezetőjét, Abdourahamane Tiani tábornokot és Oroszországot éltették, mások az Egyesült Államok diplomáciai képviselete felé indultak.
Franciaország vasárnap közölte, hogy azonnal lépni fog, ha az állampolgárait támadás éri Nigerben. Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint Emmanuel Macron francia államfő nem tűri el, hogy Franciaországot és érdekeltségeit bármilyen támadás érje.

Párizs 1500 katonát állomásoztat az afrikai országban a terrorizmus elleni harc támogatására, és szombaton bejelentette, hogy a puccs miatt felfüggeszti a Nigernek nyújtott költségvetési támogatást.

Vasárnap Franciaország felszólította a nigeri hatóságokat, hogy szavatolják a nagykövetség biztonságát, és azt közölte, hogy minden kezdeményezést támogat a rend és a megválasztott elnök hatalmának helyreállítására.
 

Katonák egy csoportja a romló biztonsági helyzet és rossz kormányzásra hivatkozva a héten puccsal eltávolította a hatalmából Bazoumot.


Az egykori francia gyarmatot 2021 óta irányította az első demokratikus elnökként megválasztott Mohamed Bazoum. Az 1960-ban kihirdetett függetlenné válása óta négy államcsínyt és több puccskísérletet hajtottak végre a nagy kiterjedésű, szegény sivatagi országban. 2021. március 31-én, két nappal az államfő beiktatása előtt a nigeri hatóságok már megakadályoztak egy kísérletet a Bazoum elleni katonai hatalomátvételre.

Az nem utal több pénzt Nigernek

Az Európai Unió nem ismeri el, és a jövőben sem fogja elismerni a puccsal hatalomra került új vezetést.