Közélet

Megszólalt Sojgu: irtózatos ukrán veszteségekről és orosz előrehaladásról számolt be

Az orosz védelmi miniszter szerint csak júliusban több mint húszezer katonát vesztett az ukrán hadsereg, de tíz nyugati tankot is megsemmisítettek.

Csak júliusban több mint húszezer katonát, szám szerint 20 824 embert vesztett az ukrán hadsereg az ellentámadások során, ezenfelül pedig 2227 különböző fegyvert vagy hadászati eszközt semmisített meg az orosz hadsereg. Minderről Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter számolt be hétfőn egy konferenciahívás során. 

Training session of Ukrainian soldiers from 4th brigade in DonetskDONETSK OBLAST, UKRAINE - JULY 18: Ukrainian soldiers of the 4th Brigade operate a tank during military training in southern Donetsk Oblast, Ukraine on 18 July 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Sojgu a hadsereg vezetésével történt beszélgetés során kitért további számokra is: tíz Leopard tankot lőttek ki, 11 amerikai gyártmányú Bradley páncélos járművet, 40 amerikai gyártmányú M777 tüzérségi ágyút és 50 további nyugati gyártású önjáró löveget semmisítettek meg az elmúlt hetekben az orosz erők. 

Sojgu szerint a nyugati fegyverek nem hoztak érdemi változást a frontra, mindössze a harcokat nyújtják el. 

Ez utóbbiakkal kapcsolatban elmondta: az ukrán erők a napokban megpróbáltak áttörni Orehov irányába, de ezt a próbálkozást visszaverték. Sojgu szerint az ukránok ebben a kísérletben is rengeteg embert és eszközt vesztettek. Az orosz sereg is mozgásban maradt ugyanakkor: több kisebb települést is elfoglaltak a kupjanszki régióban. 

Sojgu szerint az ukrán ellentámadás kudarcát jelzi az is, hogy egyre több dróntámadást indítanak Moszkva és egyéb orosz nagyvárosok ellen, miután a harctéren nem tudnak sikereket felmutatni a nyugati támogatóknak – írja a RIA Novosztyi

 

 

hadsereg tank vezetés fegyver
Kapcsolódó cikkek