Elkerülhetetlennek és igazságosnak nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi videóüzenetében azt, hogy a háború fokozatosan átterjedjen Oroszország területére.

Fotó: AFP

Az orosz agresszió kudarcot vallott a csatatéren. Ma van az 522. napja annak, hogy folytatódik az úgynevezett különleges hadművelet, amelyre az orosz vezetés egy-két hetet adott. Ukrajna egyre erősebb. A háború fokozatosan visszatér Oroszország területére, jelképes központjaira és katonai bázisaira, és ez elkerülhetetlen, természetes és abszolút igazságos folyamat

– hangoztatta az államfő.
Az elnök ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy „az idei télen az orosz terroristák még csapásokat mérhetnek energetikai és más létfontosságú ukrajnai létesítményekre”. 

Nagyon fontos ezért, hogy a helyi önkormányzatok országszerte már most, vagyis a nyár alatt és szeptemberben a lehető legaktívabbak legyenek mindenben, amit az év hideg hónapjai előtt meg kell tenni

– hangsúlyozta Zelenszkij.

Az ukrán elnök kijelentése nem sokkal azután érkezett, hogy Vlagyimir Putyin  orosz elnök az afrikai országok vezetőivel tartott szentpétervári találkozón, szombaton kijelntette: Oroszország nem utasítja el a béketárgyalásokat, ám nehéz fegyverszünetről beszélni, miközben Kijev drónokkal támadja Moszkvát.

Vasárnap hajnalban Kijev drónokkal támadta Moszkvát, a drónokat a Kremltől több kilométerre, az orosz főváros üzleti negyede felett sikerült lelőni, a lehulló roncsok mindössze két irodaépület homlokzatában okoztak kárt. Moszkva légterét rövid időre lezárták, ám a vnukovói nemzetközi repülőteret nem sokkal később újranyitották. 

Szumi városát és a Kígyó-szigetet is orosz rakétatalálat érte

Az ukrán vezérkar szerint az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége megközelítőleg 245 700-ra nőtt.