BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aggasztó kijelentést tett Zelenszkij: elkerülhetetlen a háború átterjedése Oroszország területére

Az elnök figyelmeztetett arra, hogy az idei télen az orosz terroristák még csapásokat mérhetnek energetikai és más létfontosságú ukrajnai létesítményekre.

Elkerülhetetlennek és igazságosnak nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi videóüzenetében azt, hogy a háború fokozatosan átterjedjen Oroszország területére.

Fotó: AFP

Az orosz agresszió kudarcot vallott a csatatéren. Ma van az 522. napja annak, hogy folytatódik az úgynevezett különleges hadművelet, amelyre az orosz vezetés egy-két hetet adott. Ukrajna egyre erősebb. A háború fokozatosan visszatér Oroszország területére, jelképes központjaira és katonai bázisaira, és ez elkerülhetetlen, természetes és abszolút igazságos folyamat

– hangoztatta az államfő.
Az elnök ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy „az idei télen az orosz terroristák még csapásokat mérhetnek energetikai és más létfontosságú ukrajnai létesítményekre”. 

Nagyon fontos ezért, hogy a helyi önkormányzatok országszerte már most, vagyis a nyár alatt és szeptemberben a lehető legaktívabbak legyenek mindenben, amit az év hideg hónapjai előtt meg kell tenni

– hangsúlyozta Zelenszkij.

Az ukrán elnök kijelentése nem sokkal azután érkezett, hogy Vlagyimir Putyin  orosz elnök az afrikai országok vezetőivel tartott szentpétervári találkozón, szombaton kijelntette: Oroszország nem utasítja el a béketárgyalásokat, ám nehéz fegyverszünetről beszélni, miközben Kijev drónokkal támadja Moszkvát.

Vasárnap hajnalban Kijev drónokkal támadta Moszkvát, a drónokat a Kremltől több kilométerre, az orosz főváros üzleti negyede felett sikerült lelőni, a lehulló roncsok mindössze két irodaépület homlokzatában okoztak kárt. Moszkva légterét rövid időre lezárták, ám a vnukovói nemzetközi repülőteret nem sokkal később újranyitották. 

Szumi városát és a Kígyó-szigetet is orosz rakétatalálat érte

Az ukrán vezérkar szerint az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége megközelítőleg 245 700-ra nőtt.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.