Előzetes normakontrollt kért Novák Katalin köztársasági elnök Lázár János július negyedikén elfogadott új építési törvényéről. Az Alkotmánybíróság (Ab) oldalán megjelent dokumentum szerint a testület feladatot kapott az államfőtől: meg kell vizsgálniuk, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium törvénye összhangban van-e az alaptörvénnyel – írta meg a Hvg.hu.

NOVÁK Katalin; ORBÁN Viktor; LÁZÁR János
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A portál cikke szerint 

Novák Katalin azért küldte tovább normakontroll eljárásra a törvényt, mert annak elfogadása esetén Lázár János egy rendelettel felülírhatná a rá vonatkozó törvényt.

„A törvény ugyanakkor a sérelmezett rendelkezéseiben saját szabályaitól enged eltérést, akár miniszteri rendelettel. A köztársasági elnök álláspontja szerint a törvénynél alacsonyabb szintű jogszabálynak minősülő miniszteri rendeletben való, érdemi keretek nélküli eltérés lehetősége kiüresíti a törvényi, illetve részben sarkalatos törvényi szabályozást, sérti a normahierarchiát, valamint a sarkalatos törvények módosítására, a felhatalmazó rendelkezések meghatározottságára és a korlátlan mérlegelés kizártságára vonatkozó alkotmányos követelményeket, ami végső soron a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság sérelmét okozza” – olvasható indoklásként. 

A fejleményre a miniszter is reagált a Facebook-oldalán. Azt írta, hogy a hazai érdekeket védő, jó törvényt alkottak az elmúlt több mint egy évben, amit szerinte ezalatt 

 

próbáltak jogi, politikai vagy éppen üzleti megfontolásból gáncsolni, de jelezte, reméli, hogy a szakmai, majd társadalmi egyeztetések sikere után az előzetes normakontroll is tovább erősíti majd a törvényt.

 

Állami beruházások: Orbán Viktor azt kérte Lázár Jánostól, „tegyen rendet”

Az építési és közlekedési miniszter szerint eddig sokszor Kőműves Kelemenként építették Magyarországot, de most kultúraváltás jön.