Tajvan és a japán Okinava-szigetek közelében két orosz hadihajót is észleltek az elmúlt négy napban a japán hadügyminisztérium péntek éjjeli közlése szerint. A hét során Tajvan is tett már hasonló bejelentést.

A tajvani hadügyminisztérium kedden arról tájékoztatott, hogy a sziget partjainál két orosz fregattot láttak, amelyre válaszul repülőgépet és hajókat küldtek azok ellenőrzésére. Japán pedig azt közölte júniusban, hogy 

a japán területek közelében zajló folyamatos orosz katonai tevékenység, beleértve a kínai hadsereggel folytatott közös hadgyakorlatokat is, komoly aggodalomra adnak okot a japán nemzetbiztonság szempontjából.

 

Fotó: AFP

Tajvan és Japán egyaránt része annak az Egyesült Államok által vezetett szövetségnek, amely széles körű büntetőintézkedésekkel sújtotta Oroszországot, miután az inváziót indított Ukrajnával szemben 2022. február 24-én.

A japán hadügyminisztérium közlése szerint kedd reggel két Sztereguszcsij típusú fregattot észleltek 70 kilométerre délnyugatra a japán Jonaguni-szigettől, Okinava prefektúrában található Tajvan közelében.

Az orosz flotta egységei a Jonaguni és Tajvan közötti vizeken járőröztek, majd keleti irányba fordultak, és pénteken a Mijako- és Okinava-szigetek közötti vizeken tűntek fel. A tájékoztatás szerint két japán hadihajó küldtek az orosz fregattok szemmel tartására.

Az Interfax orosz hírügynökség kedden jelentette, hogy az orosz csendes-óceáni flotta több hajója is a Fülöp-szigetektől észak-keletre található Filippínó-tenger déli részén hajt végre hosszú távú tengeri manővereket.