Közélet

Szijjártó béketárgyalásokat sürgetett az ENSZ-ben

A tárcavezető szerint a magyarok annak ellenére fizettek nagy árat, hogy semmi felelősségük a konfliktus kirobbanásában.

Minden támadás, bírálat, hazugság és álhír ellenére Magyarország továbbra is az ukrajnai béke mellett fog érvelni, ugyanis minél később ér véget a háború, annál több ember fog meghalni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Közgyűlésének ülésén kedden New Yorkban.

A tárca közleménye szerint Szijjártó az ukrajnai helyzettel foglalkozó vitában hangsúlyozta, hogy olyan nemzetet képvisel, amely több mint ötszáz napja a háború szomszédságában él, amely már eddig is óriási árat fizetett a konfliktusért, amelynek tagjai meghalnak a harcokban. Kiemelte, hogy a magyarok annak ellenére fizetnek nagy árat a háborúért, hogy annak kirobbanásáért őket semmilyen felelősség nem terheli.

Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Szólt arról is, hogy a háborúról mindenki vagy majdnem mindenki hasonlóan gondolkozik, azt mindenki szerint el kell ítélni, annak brutalitása és az amiatt okozott pusztítás miatt. Azonban hozzátette, hogy noha 

a nemzetközi politika immár több mint egy éve csak arról szól, hogy mit gondol a világ erről a háborúról, ideje lenne arról is beszélni, hogy ki mit gondol a békéről, hogyan lehetne elérni azt, mi lehetne a megoldás.

Szijjártó szerint a megoldás nem a harctéren, hanem kizárólag a tárgyalóasztalnál keresendő, hiszen minél tovább tart a háború, annál több a halálos áldozat is, ezért mielőbbi béketárgyalásokat sürgetett. A külügyminiszter méltatta a békés rendezést célzó erőfeszítéseket, például a Vatikán, Törökország, Kína és az afrikai államok részéről, és reményét fejezte ki, hogy az ENSZ platformként szolgáljon az ilyen párbeszédre.

A tárcavezető szerint az európai uniós tagállamok a távoli fegyveres konfliktusok esetében mindig a békés megoldás, a párbeszéd pártján vannak, a kontinensen a fősodor ezzel szemben Ukrajna vonatkozásában teljesen eltérő állásponton van. „Miért nem vagyunk képesek ugyanazt mondani, mint amikor Európán kívül zajlanak háborúk?” – tette fel a kérdést, hogy utána nevetségesnek minősítse azokat a hangokat, amelyek számonkérik a magyar kormányt a szolidaritás hiánya miatt. Ezután felidézte, hogy már több mint 1,1 millió menekült érkezett hazánkba Ukrajnából.

„Mi továbbra is a béke mellett fogunk érvelni, tekintet nélkül minden támadásra, bírálatra, hazugságra vagy álhírre” – hangsúlyozta, majd visszautasította a kioktatásokat, mondván, hogy a magyarok 1956 után tisztában vannak azzal, hogy milyen a szabadságért harcolni a túlerővel szemben.

Szijjártó végezetül sajnálatát fejezte ki a fekete-tengeri gabonamegállapodás összeomlása miatt, mely destabilizálhatja az amúgy is törékeny helyzetben lévő országokat, újabb migrációs hullámokat és a terrorfenyegetettség erősödést kiváltva ezzel. Kiemelte, hogy  a közép-európai tranzit fokozódni fog, ennek érdekében Magyarország infrastrukturális beruházásokat is végrehajtott, a kormány kész a gabona eljuttatásában segíteni, amennyiben az nem fog piaci zavarokat okozni a térségben.

Összegzésül pedig azt kívánta, hogy több párbeszéd legyen a békéről, mint a fegyverszállításokról, és reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben szomszédunknak nem kell szenvednie a háborútól.

 

béketárgyalás Szijjártó Péter ENSZ
Kapcsolódó cikkek