Közélet

Holnap lejár a fekete-tengeri gabonamegállapodás

Oroszország hivatalos úton tájékoztatta Ukrajnát, hogy július 18-tól érvényét veszti a gabonaszerződés. Ez azt jelenti, hogy Ukrajna nem lesz képes szállítani a mezőgazdasági áruit a Fekete-tengeren.

Oroszország minszki orosz nagykövetségén keresztül hivatalosan is értesítette Ukrajnát, hogy felfüggeszti a részvételét a fekete-tengeri gabonaszerződésben – ezt a moszkvai fehérorosz nagykövet jelentette be.

Last ship with grain left port of Odesa
Fotó: NurPhoto via AFP

Borisz Grizlov küldte meg a hivatalos értesítést Kijevbe, hogy július 18-tól felbontják a megállapodást – írta meg a Reuters.

A fekete-tengeri gabonamegállapodás tette lehetővé, hogy az ukránok hajókon keresztül a világpiacra exportálhassák a mezőgazdasági termékeiket. A szerződést még Recep Tayyip Erdogan török elnök közvetítésével hozták tető alá, annak érdekében, hogy a nagy mennyiségű ukrán gabona ne tűnjön el a piacról. Ukrajna a háború előtt a világ 5. legnagyobb gabonaexportőre volt, termékei milliók élelmezését biztosították, különösen Afrikában és a Közel-Keleten. A háború után az orosz haditengerészet blokád alá vonta az ukrán kikötőket, többek között Odesszát, így a termények a raktárakban rekedtek. Az élelmezési válság elkerülése érdekében, ami jócskán felhajthatta volna az Európára nehezedő migrációs nyomást, az ENSZ, Törökország, Ukrajna és Oroszország megállapodott abban, hogy Isztambul felé az orosz flotta utat enged az ukrán teherhajóknak.

Az Európai Tanács szerint 2023 májusáig több mint 30 millió tonna gabona jutott a világpiacra a megállapodásnak köszönhetően.

A gabonaszerződést korábban többször meghosszabbították, azonban Moszkva most már úgy látja, hogy a nyugati országok nem tesznek eleget a követeléseinek az orosz mezőgazdasági termékeket és a műtrágyát sújtó szankciók körül, így nem hajlandó továbbra is részt venni az egyezményben.

 

gabonaszerződés gabonamegállapodás Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek