Közélet

A szankciók ellenére milliárdokért vásárolja Oroszország a fegyveralkatrészeket a nyugati országokból

Hiába vetett ki az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciót termékek százaira, egy kutatás szerint gyakorlatilag nincs olyan nyugati termék, amelyet Oroszország ne tudna importálni. A szankciók megkerülése mára ujjgyakorlat lett a cégeknek, Oroszország pedig a legmodernebb fegyvereihez szerezheti be az európai és amerikai alkatrészeket dollármilliárdos értékben.

Az Oroszországra kivetett kereskedelmi szankciók ellenére továbbra is dollármilliárdokat érő katonai áru áramlik Moszkvába nyugatról – erről a Vertszka nevű független orosz lap írt jelentést.

Chip manufacturing at Vishay Siliconix
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Vertszka újságírói által vezetett vizsgálat eredményei szerint 2023 első felében Oroszország különböző katonai termékeket importált nyugati országokból. Többek között 

502 millió dollár értékben a szankciók alá tartozó mikrocsipeket vásároltak. 

Ezek a csipek elengedhetetlenek a rakéták és más modern fegyverek gyártásához. A jelentés szerint Oroszország 171 millió dollár értékben vásárolt polgári repülési berendezéseket, illetve 389 millió dollár értékben importált iPhone-okat.

A Vertszka az adatokat az orosz vámhatóság zárt adatbázisaiból nyerte ki. Emellett logisztikusokkal, szállítmányozókkal és csempészéssel foglalkozó vállalkozókkal is készítettek interjúkat.

Szinte bármit be lehet vinni Oroszországba a világ bármely pontjáról. Lehet az egy olyan apró eszköz, mint egy mikrocsip, de akár egy akkora gép is, mint egy Airbus turbóhajtóműve 

– írta jelentésében a Vertszka.

A független orosz lap azt írta, hogy a nyugati cégek azzal kerülik meg a szankciókat, hogy a szankciókat el nem ismerő harmadik országokban regisztrálnak új cégeket, amelyeken keresztül az Oroszországba irányuló exportot intézik. Ezzel az orosz hatóságok is gond nélkül megkerülik az Európára és az Egyesült Államokra kivetett szankciókat.

Amerikai hírszerzés: Kína műszaki eszközöket szállít az orosz hadseregnek

A két ország növelte a jüanban bonyolított kétoldalú kereskedelmét, valamint fokozottan támaszkodnak pénzintézeteik belföldi fizetési rendszereinek alkalmazására.

A szankciók megkerülése hátráltatja a háború megfékezésére bevezetett intézkedéseket – írta a The Kyiv Independent. Az olyan kettős felhasználású termékek, mint például egy mikrocsip vagy mikroprocesszor, elengedhetetlen az orosz fegyverek gyártásához, így a Nyugat az elsők között szankcionálta a kereskedelmüket. Ehhez képest Moszkva gond nélkül beszerezheti a szükséges mennyiséget.

A Vertszka azt írta, hogy az orosz X-101 cirkálórakéta az egyik legmodernebb használatban lévő fegyver az ukrán háborúban. 

Ehhez a rakétához az Intel processzorát használják, illetve a Xilinx és a Texas Instruments csipjeit, valamint az Analog Devices Inc. által gyártott adóvevő egységet. 

Az X-101 cirkálórakéta elengedhetetlen alkatrészei, amelyek mind a nyugati szankciók hatálya alá tartoznak, gyakorlatilag szabadon áramolnak be Oroszországba. A becslések szerint több száz vállalat lehet, amelyek a szankciók megkerülésére jöttek létre, és szállítják Moszkvának a fegyveralkatrészeket.

 

Vertska mikrocsip háború Oroszország szankció
Kapcsolódó cikkek