Vasárnap késő este Volodimir Zelenszkij elnök a nemzethez intézett videóüzenetében kijelentette, hogy Ukrajnának minden szükséges lépést meg kell tennie ahhoz, hogy az F–16-os vadászgépek „megjelenjenek az égen”. 

 

Ez közelebb hozza a polgári repülés visszatérését Ukrajnában, mivel közelebb hozza a győzelmet, és nagyobb biztonságot nyújt az országnak

– mondta Zelenszkij.

Az elnök, aki a nyugati szövetségesek által megígért legénység gyors kiképzésére számít F–16-os vadászgépek repüléséhez, éjszakai videóbeszédében elmondta, hogy az összeütközött ukrán vadászgépek miatt meghalt három ember között volt a Juice becenevű Andrij Pilscsikov „ukrán tiszt, egyike azoknak, akik nagyban segítették államunkat”.

Korábban Jurij Ignat, a légierő szóvivője arról posztolt, hogy Pilscsikov „F-16-osokról álmodott Ukrajna egére”, és kiváló munkát végzett.

„Egy évvel ezelőtt az Egyesült Államokban Andriy találkozott amerikai kormánytisztviselőkkel, beszélt a légierő sürgős szükségleteiről, állandó kapcsolatban volt kaliforniai pilótákkal és fő mozgatórugója volt egy olyan érdekképviseleti csoportnak, amely számos döntést hozott az F–16os gépekkel kapcsolatban” – közölte Jurij Ignat az ukrán Pravda portál szerint.

„Andrii Pilschikov nemcsak pilóta, hanem egy fiatal tiszt, hatalmas tudással és mega tehetséggel. Kiváló kommunikátor volt, a légierő repülésének reformjainak motorja, számos projektben részt vett. Sokszor támogattam őrült ötleteit, amelyek hihetetlen eredményeket hoztak!” – tette hozzá a szóvivő.

A Világgazdaság megírta, hogy Zsitomir régióban összeütközött a levegőben két L–39-es ukrán repülőgép – derül ki az ukrán légierő X-en közzétett tájékoztatásából. Mint írják, a repülők harci küldetés során csapódtak egymásnak és három pilóta meghalt.