A republikánus párti elnökjelöltségre pályázó nyolc politikus, köztük Ron DeSantis floridai kormányzó és Mike Pence korábbi alelnök részvételével, de Donald Trump volt amerikai elnök nélkül tartották szerdán este az első hivatalos nyilvános választási vitát. A Wisconsin állambeli Milwaukee-ban tartott vitán a Republikánus Nemzeti Bizottság feltételeit teljesítő jelöltek vehettek részt, akik legalább egyszázalékos támogatottságot, és megfelelő számú anyagi támogatót tudnak felmutatni.

A képen balról jobbra: Chris Christie, New Jersey volt kormányzója, Mike Pence volt amerikai alelnök, Ron DeSantis floridai kormányzó, Vivek Ramaswamy vállalkozó és író, valamint Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó és ENSZ-nagykövet. A republikánus elnökjelölti vitán Donald Trump nem vett részt.
Fotó: AFP

A mintegy kétórás, a Fox News hírtelevízióban élőben közvetített vitán az amerikai közvéleményt foglalkoztató legfontosabb kérdések merültek fel, így 

az a gazdaság állapota, a migráció, a szülők jogai és a terhesség-megszakítás szabályozása, valamint Donald Trump távolmaradása.

Donald Trump, aki a legnépszerűbb a republikánus elnökjelölt-aspiránsok között, a múlt héten jelentette be, hogy biztos vezetésének tudatában nem szándékozik részt venni a vitákon. A következő elnökjelölti vitát szeptemberben rendezik Kaliforniában, szigorúbb részvételi feltételek mellett.

A felmérések szerint Donald Trump 50 százalék körüli támogatottsággal rendelkezik, akit Ron De Santis floridai kormányzó követ átlagosan 15-16 százalékkel, majd Vivek Ramaswamy vállalkozó 10 százalék körüli aránnyal a republikánus szavazók között. 

Öt százalék alatt marad a vita többi résztvevőjének népszerűsége, így Mike Pence korábbi alelnöké, Nikki Haley korábbi ENSZ-nagyköveté, volt kormányzóé, Tim Scott szenátoré, Chris Christie és Asa Hutchinson korábbi kormányzóké, valamint Doug Burgum kormányzóé.

Trump Tucker Carlson műsorában egyértelművé tette: az orosz–ukrán háborúnak azonnal véget kell érnie

Trump szívesen megméretné magát újra Bidennel szemben, már csak a mostani elnök által nyújtott teljesítmény miatt is.

A republikánus párt elnökjelöltjéről a 2024 első felében tartandó előválasztásokon és jelölőgyűléseken döntenek az Egyesült Államok államaiban külön-külön, majd a végleges induló neve hivatalosan a nyár közepén derül ki Milwaukee-ben, ott, ahol a csütörtöki első vitát tartották.