Magyarország kiáll a demokratikusan megválasztott nigeri elnök, Mohamed Bazoum mellett – jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön a Facebookon. Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt írta a közösségi oldalán, hogy egész Európa és Magyarország biztonsága szempontjából is szoros figyelemmel kísérjük a Nigerben történteket.

UN-GENERAL ASSEMBLY-GENERAL DEBATE
(220924) -- UNITED NATIONS, Sept. 24, 2022 (Xinhua) -- Niger's President Mohamed Bazoum speaks during the General Debate of the 77th session of the UN General Assembly at the UN headquarters in New York, on Sept. 22, 2022. (Cia Pak/UN Photo/Handout via Xinhua)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
Fotó: Northfoto

Veszélyes és aggasztó, ami történik

– emelte ki a tárcavezető. Hozzátette, hogy kiemelten kell kezelni a Száhel-övezetet, mert ami ott történik, az közvetlen hatással van Európa, így Magyarország biztonságára is, a térségnek ugyanis fontos szerepe van a migráció visszatartásában.

Elemi érdekünk a régió stabilitásának megerősítése, ezért ez a jövő évi európai uniós elnökségünknek is az egyik prioritása

– fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, alig több mint egy hónapja ezekről a kérdésekről is tárgyaltak Niger védelmi miniszterével Budapesten. A találkozón aláírt védelmi együttműködési megállapodással is ennek kívántak keretet biztosítani.

Olaszország óva inti a Nyugatot a katonai beavatkozástól Nigerben

Csakis diplomáciai úton szabad rendezni a nigeri helyzetet, és el kell kerülni mindenféle katonai beavatkozást – mondta az olasz külügyminiszter, Antonio Tajani, aki szerint az afrikai országoknak érezniük kell, hogy partnerként kezelik őket. Tárgyalni kell, mert egy meggondolatlan, agresszív lépés éket verhet Afrika és Európa közé.