Vádat emelt az év elején egy fővárosi közlekedési hatóságnál évekig zajló vesztegetési sorozat miatt 58 vizsgabiztossal és ügyintézővel szemben a Központi Nyomozó Főügyészség. A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülésen eljárva július 10-én és 17-én kihirdetett határozataival húsz, gépjárművek vizsgáztatásában ügyintézői feladatokat ellátó, műszaki vizsgabiztosoknak kenőpénzt és a bíróság előtt bűnösségüket beismerő elkövetőt bűnösnek mondta ki hivatali vesztegetés bűntetteinek elkövetésében.

Portrait,Of,A,Mechanic,At,Work,In,His,Garage
Fotó: Shutterstock

Közülük 19 terheltet végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélt, további egy személyt büntetés helyett két év időtartamra próbára bocsátott. Ezenkívül az elsőfokú bíróság az egyik gépjárműimporttal foglalkozó egyszemélyi társaságot irányító elkövetőt előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.

A büntetőügy folytatódik, 38 bűntársnál bírói bizonyítási eljárás.

A határozat kihirdetése után az ügyész a próbára bocsátott elkövető terhére pénzbüntetés kiszabásáért, míg a 2016–2020. évek között a műszaki vizsgaállomás biztosait üzemszerűen, visszatérően vesztegető személy terhére az előzetes bírói mentesítés mellőzéséért fellebbezett.

További három terhelt esetében védelmi fellebbezést jelentettek be a kiszabott pénzbüntetés enyhítéséért, illetve előzetes mentesítés alkalmazásáért.

Auto,Check,Up,And,Car,Service,Shop,Concept.,Mechanic,Writing
Fotó: Shutterstock

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblához előterjesztett indítványával a védelmi fellebbezések egyidejű elutasításával az ügyész fellebbezését fenntartotta, mert a közélet tisztaságát sértő bűntett miatt próbára bocsátás intézkedés helyett büntetés kiszabása indokolt, míg a vesztegetési sorozatban évekig részt vevő, üzleti haszonszerzése érdekében kitartó szándékkal cselekvő gépjárműimportőr elkövető érdemtelen arra, hogy mentesüljön a büntetlen előélethez fűződő joghátrányok alól.