Hivatalában fogadta a kazah gépipari szövetség elnökét, Meiram Pshembayevet Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn. A tárcavezető a találkozón elmondta, hogy az energetika, a gyógyszeripar, a mezőgazdaság és a felsőoktatás után újabb fontos ágazatban, a gépipar területén is erősödhetnek a magyar–kazah kapcsolatok. Hozzátette, hogy Kazahsztán a világ kilencedik legnagyobb országa, és hazánk fontos stratégiai partnere is a közép-ázsiai térségben, valamint hozzájárul hazánk energiabiztonságának növeléséhez – olvasható a Pénzügyminisztérium hétfői közleményében.

Astana,/,Astana,Kazakhstan
Asztana, Kazahsztán. Fotó: Shutterstock

Hazánk 1991-ben ráadásul elsőként ismerte el Kazahsztán függetlenségét, és a 2010-ben meghirdetett keleti nyitás politikájának azóta kézzelfogható eredményei is vannak az országgal kapcsolatban – hangsúlyozta Varga, aki a Magyar–Kazah Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság társelnöke, az Országgyűlés Magyar–Kazah Baráti Csoportjának elnöke, valamint a Magyar–Kazah Stratégiai Tanács társelnöke is egyben.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy 

a magyar–kazah áruforgalom több mint 60 százalékkal nőtt az idei első fél évben, míg a Kazahsztánba tartó magyar majdnem 20 százalékot bővült. 

A legfontosabb magyar exportcikkek a gyógyszeriparból, a zöldgazdaságból, a víziparból, a mezőgazdaságból, az energetikából és az egészségiparból érkeznek Kazahsztánba. Varga elmondta azt is, hogy a mostani megbeszélésen áttekintették az együttműködés lehetőségét a gépipari gyártás és kutatás-fejlesztés területén, amelyhez jó alapot ad a modern technológiákat alkalmazó és erős alapokkal rendelkező magyar ipar.