Négy rangos hazai egyetemmel – Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az Óbudai Egyetem – köt stratégiai együttműködési megállapodást a Pénzügyminisztérium idén, gyakornoki program létrehozása céljából – derül ki a tárca csütörtöki közleményéből, mely szerint Varga Mihály pénzügyminiszter már alá is írta a megállapodást az egyetemek vezetőivel.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Varga az ünnepségen kifejtette, hogy az egyetemekkel megszülető stratégiai partnerségi megállapodások kettős célt szolgálnak, ugyanis a hallgatók nemcsak kötelező szakmai gyakorlatukat teljesíthetik a tárcánál, de a munkaerőpiacra is beléphetnek az államigazgatóságon keresztül. Ráadásul 

olyan különleges területen próbálhatják ki magukat, ahol átfogó képet kaphatnak a Magyarország előtt álló feladatokról, célokról és lehetőségekről.

A pénzügyminiszter felidézte, hogy az elmúlt évek olyan változásokat hoztak a világban, amelyek gyökeresen megváltoztatják a jövőre vonatkozó korábbi elképzeléseket. A koronavírus-járványt követően, az elhúzódó orosz–ukrán háború és árnyékában lépést kell tartanunk az új technológiákkal is. Az egyetemeknek ezen a téren van kulcsszerepe, mert ők tudják termőre fordítani a magyar kreativitást, összefogva a piaci szereplőkkel és az állami intézményekkel.

A tárcavezető hangsúlyozta az alapítványi fenntartás sikerességét, kiemelve, hogy a modellváltás óta egyértelműen javul az egyetemek pénzügyi helyzete is, ami ma már az oktatók anyagi megbecsültsége terén is látszik.

Hamarosan 30 végzős hallgató már meg is kezdheti a gyakornoki munkát a Pénzügyminisztériumban a négy egyetemmel történő együttműködési megállapodásoknak köszönhetően.

Varga beszédében emlékeztetett arra is, hogy a program év eleji indulása a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel rendkívül sikeresnek bizonyult. Az előző gyakornoki ciklus után az egyetem gyakornokainak harmada el is helyezkedett a minisztériumban, illetve háttérintézményeknél.